window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Wat gebeurt er op een pluimveebedrijf na vogelgriep besmetting?

De besmetting is gebeurd, maar wat daarna?

Deze week was er weer een bedrijf waar bjina honderdduizend opfokhennen geruimd moesten worden. Bij Verkennis Pluimvee in Ospel werd vogelgriep vastgesteld en dus moest al het pluimvee geruimd worden. Maar wat gebeurt er dan precies op dat moment bij een pluimveebedrijf? De NVWA legt het uit.
Jeroen Heijdeman | 4 november 2022 16:25 | Aangepast op 4 november 2022 16:25

In een podcast van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit vertelt Léon Labout. Hij is toezichthoudend dierenarts bij de NVWA. Bij iedere ruiming moet er een toezichthoudend dierenarts aanwezig zijn, hij of zij heeft de leiding.

Het circus begint bij vaststelling van de vogelgriep. Vaak merkt een boer een aantal dode kippen op in de stal. Bij Verkennis lagen de dieren afgelopen week in het midden van de stal. Dode dieren moeten door de boeren gemeld worden bij de NVWA. Als daar een melding binnenkomt, wordt er meteen personeel ingeschakeld. Vervolgens vertrekt iemand richting de stal. De dieren worden dan getest en al snel komt de uitslag. Soms is er niks aan de hand, soms wordt er vogelgriep vastgesteld.

Die vogelgriep kan bij een stal zomaar binnenkomen. Wilde vogels kunnen het bij zich dragen, het kan via de mens overgedragen worden of via producten.

Als de ruiming begint komen er veel mensen in actie. In veel gevallen gaat het om tientallen mensen. Mensen die er voor zorgen dat het gas gebracht wordt, mensen die zorgen dat de kiertjes van de stal dicht gemaakt zijn, mensen die toezicht houden en mensen die de kippen op komen halen. En zelfs aan catering voor al het personeel wordt gedacht. Met behulp van slangen wordt er warm CO2-gas de stallen in gespoten. Dit gebeurt hoog in de stal. Vervolgens daalt het gas als een warme deken over de dieren heen. Vervolgens sterven alle dieren in de stal. De toezichthouder van de NVWA zorgt er voor dat het zoveel mogelijk zonder pijn voor de dieren gebeurd. De NVWA staat immers ook voor de dieren in. In de volgende stap worden de dieren opgeruimd. Met de hand wordt iedere kip één voor één opgeraapt en in een container gelegd. Uiteindelijk worden alle dieren vernietigd.

Voor ondernemers is er overigens ook een schaderegeling. Nadat de vogelgriep is vastgesteld komt een taxateur om vast te stellen wat de dagwaarde van de dieren is. Dit bedrag krijgen de boeren, de pluimveehouders, terug. De ondernemers moeten namelijk ook weer een periode wachten tot ze met nieuwe dieren weer aan de slag kunnen.

Door het hoge aantal besmettingen geldt er in Nederland momenteel een ophokplicht. Dat betekent dat alle dieren binnen moeten blijven. In vrijwel het gehele Weerterland geldt op dit moment ook nog eens een vervoersverbod. In het blauwe gebied in onderstaande afbeelding geldt een vervoersverbod. Binnen het rode gebied wordt in een straal van 1 kilometer om besmette bedrijven al het pluimvee preventief geruimd. In een cirkel van 3 kilometer om de besmette bedrijven heen worden alle pluimveebedrijven nauwlettend in de gaten gehouden en getest.
Vervoersverbod vogelgriep Bron: RvO
Bron: Weerterland Journaal

Lees meer over:

Vogelgriep|Besmetting|