window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

VNG meldt: Gemeenten nog niet begonnen met werven van vrijwilligers voor Tweede Kamerverkiezingen

Volgens de VNG zijn er naar schatting maar liefst 50.000 vrijwilligers nodig om het stemproces soepel te laten verlopen.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 staan gemeenten voor een belangrijke uitdaging: het werven van voldoende vrijwilligers voor de stembureaus. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn er naar schatting maar liefst 50.000 vrijwilligers nodig om het stemproces soepel te laten verlopen. Echter, tot nu toe zijn veel gemeenten nog niet begonnen met de werving van nieuwe vrijwilligers, zo schrijf de website Binnenlands Bestuur op 19 juli 2023.
RTV Midden-Limburg | 6 augustus 2023 15:45 | Aangepast op 6 augustus 2023 15:45
De noodzaak van vrijwilligers voor het goed functioneren van de stembureaus is duidelijk geworden na de verkiezingen in maart, toen er vertragingen optraden bij de tellingen. Veel vrijwilligers haakten toen af vanwege het late tellen van de stemmen. Om deze problemen te voorkomen, is het essentieel om voldoende vrijwilligers aan te trekken.

Verschillende gemeenten, zoals Nijmegen en Utrecht, erkennen aan de nieuwssite het belang van vrijwilligers en zijn vastberaden om actie te ondernemen. Nijmegen wil “alles op alles” zetten om voldoende vrijwilligers te krijgen en overweegt zelfs het aantal stembureaus te verminderen als dat nodig blijkt te zijn. In Utrecht start de wervingscampagne in september, maar de gemeente denkt ook na over het uitbreiden van het aantal stembureaus om lange wachtrijen te voorkomen.

Naast het tekort aan vrijwilligers zijn er ook technische problemen die aangepakt moeten worden. In maart leidden storingen in de StembureauApp tot lange wachtrijen in sommige gemeenten. Hoewel Utrecht aangeeft door te gaan met de app en aanpassingen worden doorgevoerd, is Nijmegen nog aan het overwegen of ze de app opnieuw willen inzetten.

Daarnaast kan het drukken van stembiljetten voor vertraging zorgen. Normaal gesproken duurt dit proces ongeveer 19 weken, maar nu hebben gemeenten iets meer dan een maand om de stembiljetten te drukken, nadat de kandidatenlijsten definitief zijn vastgesteld. De VNG vertrouwt erop dat bij het bepalen van de verkiezingsdatum rekening is gehouden met dit tijdsbestek.

Het succesvol werven van vrijwilligers en het aanpakken van technische problemen zijn cruciale stappen om een vlotte en goed georganiseerde verkiezing te garanderen. Het is van groot belang dat alle inwoners van Midden-Limburg en Nederland de kans krijgen om hun stem uit te brengen zonder hindernissen.
Bron: RTV Midden-Limburg

Lees ook

Stemmen in Weert en Nederweert: Openingstijden en locaties

Op woensdag 22 november kunnen inwoners van Weert en Nederweert hun stem uitbrengen bij diverse stem...

Nog 25 dagen: Stemmen in een andere gemeente? Vraag je kiezerspas aan!

Op 22 november 2023 staan de Tweede Kamerverkiezingen gepland, jouw moment om als kiezer je stem uit...

Brandweer Nederweert hoopt met openbare oefening meer vrijwilligers te vinden

Met het gemeentehuis op de achtergrond liet de vrijwillige brandweer van Nederweert zien wat ze in h...

Stemmen in Weert en Nederweert: Openingstijden en locaties

Vanaf morgen kunnen inwoners van Weert en Nederweert hun stem uitbrengen bij diverse stembureaus in ...

Partij voor Weert koerst richting gemeenteraadsverkiezingen.

Vier jaar geleden haalde de Partij voor Weert net geen zetel. Nu zijn ze hard aan het werk met een v...