window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Twee scholen uit het Weerterland gaan voor een ANWB verkeersplein

De school met de meeste stemmen wint

Twee scholen uit de gemeente Weert dingen mee naar de prijs voor een ANWB Verkeersplein. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Dit verkeersplein komt misschien wel naar Weert of Stramproy.
Jeroen Heijdeman | 10 mei 2023 10:01 | Aangepast op 10 mei 2023 10:01
De Brede School Moesel en basisschool De Firtel in Stramproy hebben zich aangemeld voor een dergelijk verkeersplein. In de komende twee weken, tot 26 mei, gaan deze scholen zich inzetten om stemmen binnen te halen. Want de school die de meeste stemmen ophaalt maakt kans op zo'n plein. Verkeerspleinen worden steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt.

Brede School Moesel bekijkt de situatie in de wijk en ziet problemen: "De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Er zijn regelmatig onveilige situaties door foutparkeren. De meeste leerlingen gaan fietsend naar school of worden met de auto gebracht. Een verkeersplein is welkom, omdat er weinig verkeersituaties zijn en kinderen niet verkeersvaardig zijn. Op een verkeersplein kunnen we leerlingen verkeersvaardiger maken." Bij basisschool De Firtel wordt ook de verkeerssituatie rondom de school gehekelt: "Er zijn te weinig parkeerstroken met foutparkeren tot gevolg. Fietsers en voetgangers hebben daar hinder van, wat leidt tot gevaarlijke situaties. Zebrapaden zijn er niet. Op een verkeersplein kunnen we onveilige situaties nabootsen. Een verkeersplein is een veilige omgeving, waar leerlingen van alle leeftijden in de praktijk oefenen. Wat in de klas is uitgelegd aan theorie passen we in de praktijk toe. Leerlingen oefenen met voorrang geven, veilig oversteken, de betekenis van verkeersborden, inhalen en dergelijke."

Per provincie wint er een basisschool. In Limburg doen er 24 basisscholen mee voor de hoofdprijs. De winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. Het pakket bevat: een lesprogramma van ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB fiets. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Stemmen op de favoriete school kan via deze link.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Gemeentearchief Weert zoekt materiaal voor corona-archief

Het Gemeentearchief Weert werkt aan een (digitaal) archief over het coronavirus. Omhet archief te b...

Theater vanne Vastelaovendj was een groot succes

Uit de hele gemeente Weert kwamen de artiesten op zaterdag 5 februari naar het Munttheater. Daar von...

Weert verbreedt zich als regenboogstad voor iedereen

Op dinsdag 17 mei werden op de Nieuwe Markt in Weert 10 regenboogvlaggen gehesen. Een mooi gebaar op...

De 24H AMRAP bij Primal was een succes

In 24 uur tijd zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. Dat was het doel tijdens de 24 hour...

Een filmpje kijken, buiten, tijdens het 15-jarig jubileum van Filmhuis Weert

Het Filmhuis Weert bestaat dit jaar 15 jaar. In 2007 werd de eerste Art House Film door de stichting...

College van B&W van Weert in gesprek met bewoners

'Samen Doen, eerlijk, sociaal en ambitieus' is het programma waarmee burgemeester en wethouders de k...