window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Twee scholen uit het Weerterland gaan voor een ANWB verkeersplein

De school met de meeste stemmen wint

Twee scholen uit de gemeente Weert dingen mee naar de prijs voor een ANWB Verkeersplein. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Dit verkeersplein komt misschien wel naar Weert of Stramproy.
Jeroen Heijdeman | 10 mei 2023 10:01 | Aangepast op 10 mei 2023 10:01
De Brede School Moesel en basisschool De Firtel in Stramproy hebben zich aangemeld voor een dergelijk verkeersplein. In de komende twee weken, tot 26 mei, gaan deze scholen zich inzetten om stemmen binnen te halen. Want de school die de meeste stemmen ophaalt maakt kans op zo'n plein. Verkeerspleinen worden steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt.

Brede School Moesel bekijkt de situatie in de wijk en ziet problemen: "De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Er zijn regelmatig onveilige situaties door foutparkeren. De meeste leerlingen gaan fietsend naar school of worden met de auto gebracht. Een verkeersplein is welkom, omdat er weinig verkeersituaties zijn en kinderen niet verkeersvaardig zijn. Op een verkeersplein kunnen we leerlingen verkeersvaardiger maken." Bij basisschool De Firtel wordt ook de verkeerssituatie rondom de school gehekelt: "Er zijn te weinig parkeerstroken met foutparkeren tot gevolg. Fietsers en voetgangers hebben daar hinder van, wat leidt tot gevaarlijke situaties. Zebrapaden zijn er niet. Op een verkeersplein kunnen we onveilige situaties nabootsen. Een verkeersplein is een veilige omgeving, waar leerlingen van alle leeftijden in de praktijk oefenen. Wat in de klas is uitgelegd aan theorie passen we in de praktijk toe. Leerlingen oefenen met voorrang geven, veilig oversteken, de betekenis van verkeersborden, inhalen en dergelijke."

Per provincie wint er een basisschool. In Limburg doen er 24 basisscholen mee voor de hoofdprijs. De winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. Het pakket bevat: een lesprogramma van ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB fiets. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Stemmen op de favoriete school kan via deze link.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Zwembad De IJzeren Man ontvangt €8259 voor mobiele trap

Zwembad De IJzeren Man heeft bij de gemeente Weert een subsidie-aanvraag ingediend voor het plaatsen...

Emelia gaat voor het wereldpodium, maar Weert blijft haar thuisbasis

Ze ging in 2019 naar een concert van Amine, in de Melkweg in Amsterdam. Daar sloeg de vonk over. De ...

Dilemma gemeente Weert rondom hijsen Israëlische vlag

Wereldwijde nieuwsaandacht en oproepen van het publiek naar de politiek, om zich uit te spreken tege...

Binnenstad Weert in Winterse Sferen: Kunstijsbaan en Feestelijke Activiteiten

De decembermaand staat voor de deur. Een maand vol winter, lampjes en gezelligheid. En met de hersta...

Niets is heilig bij heropbouw Weert Marketing

Een gemis aan focus, authenticiteit en historie, in de al aanwezige stukken van de stichting Weert M...

Benoeming Van Gemert als nieuwe wethouder lijkt al in kannen en kruiken

Met het vertrek van Wendy van Eijk naar de Tweede Kamer in Den Haag heeft de gemeente Weert tijdelij...