window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Stichting Buurtgezinnen op zoek naar steungezinnen

Sinds een aantal jaar is stichting Buurtgezinnen op zoek naar steungezinnen. Huishoudens waar ruimte over is om een ander gezin te steunen, door middel van de opvang van een of meerdere kinderen. Opvoeden doen we samen, is het motto van een stichting die ook actief is in Limburg.
RTV Midden-Limburg | 4 november 2023 07:30 | Aangepast op 4 november 2023 07:30
Stichting Buurtgezinnen is in Nederland al een jaar of 8 actief. Actief in het koppelen van steungezinnen aan gezinnen waar het moeilijker gaat. “Hierbij kan er bijvoorbeeld in een eenoudergezin, met meerdere kinderen, gezocht worden naar wat extra handjes om de kinderen te helpen opvoeden. Het ontlasten van zo’n gezin werkt dan vaak al, ook al is het maar een paar uur per week.”, vertelde Sandra van ter Meij in WeertFM Take Away. Sandra is coördinator voor stichting buurtgezinnen in Weert. “Steungezinnen zijn soms gezinnen met kinderen of een stel zonder kinderen. Een stel waar de kinderen al de deur uit zijn of alleenstaande vrouwen die het wel gezellig vinden om een kind op te vangen.”, vertelt Sandra. Maar die opvang is niet vrijblijvend altijd mogelijk: “We vragen wel om opvoedervaring te hebben, omdat we dat belangrijk vinden”, licht ze toe.

In Midden-Limburg is stichting Buurtgezinnen actief in meerdere gemeentes, niet alleen in Weert. Ook in Roermond, Leudal, Roerdalen en Maasgouw wordt er actief meegezocht naar steungezinnen. Sandra van ter Meij vertelt trots over de stichting: “Wat het zo mooi maakt is dat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen, dichtbij. Dat kinderen die hulp als heel prettig ervaren. Ze groeien en ontwikkelen zich. Maar ook dat vraaggezinnen wat ademruimte krijgen. Dat is waarom buurtgezinnen is opgezet. Zodat kinderen thuis kunnen wonen en niet de zware hulpverlening in moeten. Dat maakt het heel mooi.”

Na twee jaar stopt de begeleiding van de stichting, maar vaak blijven het vragende en het steunende gezin wel in contact. Juist omdat het contact zo dichtbij blijft. Via buurtgezinnen.nl zijn alle hulpvragen te vinden en zijn ook de contactgegevens van de lokale coördinatoren te vinden.
Bron: RTV Midden-Limburg

Lees meer over:

Stichting Buurtgezinnen|