window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

RIVM waarschuwt voor smog in Zuid- en Midden-Limburg

De hoge luchtvervuiling zal naar verwachting tot en met zaterdag aanhouden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een waarschuwing afgegeven voor smog in de regio Zuid- en Midden-Limburg in de komende dagen. Deze ongewoon hoge luchtvervuiling, veroorzaakt door ozon, zal naar verwachting tot en met zaterdag aanhouden, en zelfs op zondag kan er nog sprake zijn van een hoeveelheid smog.
RTV Midden-Limburg | 7 september 2023 15:00 | Aangepast op 7 september 2023 15:00
Volgens het RIVM zal de luchtkwaliteit gedurende deze periode als “onvoldoende tot slecht” worden beoordeeld. Mensen die gevoelig zijn voor smog worden geadviseerd om binnen te blijven en zich te onthouden van zware lichamelijke inspanning, vooral in de namiddag en vroege avond, wanneer de lucht het meest verontreinigd is.

Deze situatie wordt mede veroorzaakt door het aanhoudende warme weer, met temperaturen die naar verwachting boven de 30 graden zullen stijgen. De smog ontstaat doordat er weinig wind staat en de zonnestraling de ophoping van luchtvervuiling, waaronder stikstofoxiden, omzet in ozon. Hoge concentraties ozon kunnen leiden tot luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid, verergering van astma-klachten en irritatie aan ogen, neus en keel.

Het RIVM benadrukt dat de situatie vanaf maandag naar verwachting zal verbeteren. “Vanaf dat moment wordt er geen smog meer verwacht in de regio.”
Bron: RTV Midden-Limburg

Lees meer over:

RIVM|Smog|