window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Prachtig zwemweekend in het verschiet, maar wees gewaarschuwd voor blauwalg

Het Waterschap Limburg heeft op een aantal plaatsen de afgelopen tijd blauwalg aangetroffen

Een stralend weekend staat voor de deur en velen kijken uit naar een verfrissende duik in het water van Midden-Limburg. Terwijl de meeste plekken veilig en ideaal zijn om te zwemmen, is het belangrijk om alert te zijn op specifieke zwemlocaties waar onlangs een potentieel gezondheidsrisico is ontdekt. Het Waterschap Limburg heeft op een aantal plaatsen de afgelopen tijd blauwalg aangetroffen.
RTV Midden-Limburg | 18 augustus 2023 19:44 | Aangepast op 18 augustus 2023 19:44
De idyllische Dilkensplas, gelegen aan Dijk 3 in Ohe en Laak, trekt zonaanbidders en waterliefhebbers aan voor momenten van ontspanning en verkoeling. Echter, recente inspecties door het Waterschap Limburg hebben aangetoond dat er op 4 augustus 2023 blauwalgen zijn waargenomen op deze locatie. Deze algen kunnen bij aanraking huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken.

Op het moment van schrijven (18 augustus 2023) heeft het Waterschap op de volgende plaatsen in Limburg blauwalg aangetroffen:
  • Dilkensplas (Ohe en Laak)
  • Natuurbad De Zeekoelen (Brunssum)
  • Naturistenvereniging Maasplassen (Maastricht)
  • Event Beach (Eijsden)
  • Recreatiestrand Camping De Oosterdriessen (Eijsden)
  • Dagstrand Fun Valley (Eijsden)

Blauwalgen, een soort bacteriën, kunnen zich onder bepaalde omstandigheden, zoals warm weer, vermenigvuldigen en een blauwgroene of rode gloed op het wateroppervlak veroorzaken. Deze bacteriën kunnen leiden tot verschillende gezondheidsklachten bij zowel mensen als dieren, zoals jeuk, huiduitslag, maag- en darmklachten, oog- en oorpijn, hoofdpijn, duizeligheid, ademhalingsproblemen, kramp en vermoeidheid.

Om je eigen gezondheid en die van anderen te beschermen, adviseren we zwemmers dringend om alleen gebruik te maken van officieel aangewezen zwemlocaties. Een handige bron om een veilige zwemplek in de buurt te vinden is www.zwemwater.nl. Het Waterschap Limburg zet zich in voor het monitoren van de waterkwaliteit en voert regelmatige inspecties uit, inclusief het verzamelen van watermonsters. Zodra het risico van blauwalgen is verminderd, worden waarschuwingsborden verwijderd en is zwemmen weer veilig.
Mocht je onverhoopt in contact komen met water waar blauwalgen zijn aangetroffen, is het verstandig om jezelf direct af te spoelen met schoon kraanwater. Bij eventuele gezondheidsklachten is het raadzaam om contact op te nemen met een medisch professional.

Voor meer informatie over veilige zwemlocaties en waterkwaliteit in Midden-Limburg, bezoek www.zwemwater.nl of www.waterschaplimburg.nl. Als je meldingen hebt over mogelijke watervervuiling of bijzondere omstandigheden bij officiële zwemlocaties in Limburg, neem dan contact op met het Meldkamer Water: 0800-0341.
Bron: RTV Midden-Limburg

Lees ook

Stemmen in Weert en Nederweert: Openingstijden en locaties

Vanaf morgen kunnen inwoners van Weert en Nederweert hun stem uitbrengen bij diverse stembureaus in ...

Opties tot verkoeling in het Weerterland

De zomer van 2022 is een fijne. Veel zon en hoge temperaturen zorgen voor vrolijkheid op de gezichte...

Meer ruimte voor de meilossing

Waterschap Limburg is door de hele provincie verantwoordelijk voor het water. In Altweerterheide kri...