window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Wethouder van den Heuvel één van de kartrekkers voor de regiodeal in Midden-Limburg

De regiodeal gaat Midden-Limburg versterken en goed houden zoals het nu is.

De regiodeal gaat op drie onderwerpen Midden-Limburg stappen vooruit helpen. De transitie van het landelijke buitengebied, de opgave van de droogte in het stedelijke gebied en de economie en arbeidsmarkt. Weerter wethouder Martijn van den Heuvel is één van de kartrekkers voor deze regiodeal.
Jeroen Heijdeman | 25 november 2022 15:29 | Aangepast op 25 november 2022 15:29
Omdat Weert één van de centrumpunten van Midden-Limburg is, is wethouder van den Heuvel ook één van de kartrekkers. Hij schoof aan bij Lars van der Werf om te praten over deze regiodeal. Een deal die zich focust op drie gebieden.

Allereerst het buitengebied. Voor het buitengebied zijn landelijk een hoop subsidies beschikbaar. Maar in deze omgeving is meer dan nodig dan alleen wat er uit Den Haag wordt aangeboden. De situatie is dat van Iedere euro die verdient wordt in onze omgeving er 20 cent vanuit het agrarisch gebied komt, direct of indirect. Daar moeten we ons van bewust zijn. Een ander focuspunt is het stedelijk gebied. Midden-Limburg is het droogste stuk van Nederland. De regiodeal gaat zich inzetten op het water vasthouden en het tegengaan van verhitting in de steden. Het laatste focuspunt is de economie en de arbeidsmarkt van Midden-Limburg: Al jaren komt de vergrijzing er aan.. Er komt op de lange termijn een aan van 17.000 fte om de economie op peil te houden. Dat betekent dat voor 17.000 fulltime banen een nieuw persoon gevonden moet gaan worden. Een enorme opgave die een hoop impact kan hebben op de regio.

Maar wat merkt een inwoner van het Weerterland er van? Dat is een terechte vraag vindt wethouder van den Heuvel: "Die vraag is moeilijk te beantwoorden. We moeten er in ieder geval met z'n allen van gaan merken dat het goed blijft gaan, zoals het nu gaat". De wethouder vervolgt: "Midden-Limburg scoort nog niet eens zo slecht op de welvaartsmonitor. Datgene wat we hebben willen we zo houden." De regio heeft niet de grote campussen zoals in de Brainport regio (Eindhoven) of de Greenport Regio (Venlo). Midden-Limburg is een scharnierregio. Martijn van den Heuvel: "Wij vinden dat we daarin als regio heel belangrijk zijn. Wij hopen dat we vor onze eigen inwoners het werk kunnen behouden en voor bedrijven zaken kunnen faciliteren. Het zijn veel transities die op nu spelen. Juist om de zachte landing te laten plaatsvinden moeten nu deze veranderingen plaatsvinden. Dit kan best 20 jaar duren, daarom moeten we nu beginnen. Anders hebben we er later spijt van."

Het voorstel is nu ingediend bij het rijk. De verwachting is dat er eind januari uitsluitsel komt. De samenwerkende gemeentes hebben goede hoop op de komst van het geld. Mocht dit niet lukken zijn er nog meerdere rondes waarin het plan opnieuw ingediend kan worden.
Bron: WeertFM Take Away

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...