window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Weert en Nederweert terughoudend in opvang meer asielzoekers

Noodoproep Hubert Bruls wordt voorlopig niet beantwoord

Op zaterdag 27 augustus sprak de voorzitter van de Veiligheidsregio's, Hubert Bruls, in Buitenhof. Hij deed een oproep aan gemeentebestuurders voor de opvang van meer asielzoekers. De situatie in Ter Apel en daarbuiten is schrijnend en daar moet een oplossing voor gevonden worden.
Redactie | 31 augustus 2022 13:48 | Aangepast op 31 augustus 2022 13:48
Hubert Bruls was duidelijk: "Geen enkele gemeentebestuurder kan zich de luxe permitteren om te zeggen: "Dat wil ik niet, mijn bevolking vindt het niet leuk, of mijn mensen zijn oververmoeid". Hij heeft het hier over de opvang van asielzoekers. "Je moet gewoon helpen, dat moet je gewoon doen".

De redactie van WeertFM deed navraag in de gemeentehuizen van Weert en Nederweert. Beide gemeenten steken niet hun hand op voor de opvang van meer asielzoekers. Woordvoerders van beide gemeentes zijn duidelijk over wat de situatie op dit moment is.
Nederweert houdt het kleinschalig: "We coördineren samen als gemeentes in de Veiligheidsregio de mogelijkheden voor opvang van vluchtelingen. Voor Nederweert ligt daar nu de focus op de realisatie van opvang voor Oekraïense vluchtelingen, kleinschalig, meerdere locaties en voor de langere termijn". In Nederweert is op dit moment plek voor zo'n 24 tot 26 vluchtelingen.

In Weert worden op dit moment al vluchtelingen opgevangen in het gebouw op de Van Horne kazerne. Aan de opvang in dit gebouw is op dit moment geen einddatum gekoppeld, zo laat een woordvoerder weten. Meer dan dit kan de Gemeente Weert op dit moment ook niet doen: "Op dit moment staat er in Weert geen vastgoed leeg wat te transformeren is voor meer huisvesting. Weert draagt dus zeker al een steentje bij op dit ogenblik. Daarnaast maakt Weert onderdeel uit van een regio die gezamenlijk optrekt in dit vraagstuk waarbij dat er ook onderling afstemming wordt gezocht".

De oproep van Hubert Bruls lijkt op dit moment in het Weerterland geen gevolgen te hebben. De gemeentebestuurders wijzen naar de gezamenlijke aanpak vanuit de veiligheidsregio en nemen daarin zelf geen initiatief.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...