window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Softcups, hardcups of wegwerpplastic tijdens Vastelaovendj in Weert

Op 1 juli 2023 zijn er nieuwe regels van kracht geworden met betrekking tot wegwerpplastic. Dit mag niet meer overal gebruikt worden. Op de Oele- en Oude Markt in Weert mogen ze wel nog wegwerpplastic gebruiken, maar kiezen ze voor soft plastic. Bij de Kleine Winst in Nederweert blijven ze gebruikmaken van wegwerpplastic.
RTV Midden-Limburg | 26 januari 2024 13:33 | Aangepast op 26 januari 2024 13:33
Verschillende opties

De regels die sinds afgelopen zomer gelden, verschillen voor open en gesloten evenementen. Er zijn drie opties voor bekers: het gebruik van hardcups, het hoogwaardig recyclen van softcups, of wegwerpplastic tegen betaling. Alle opties mogen, maar de laatste optie is alleen toegestaan bij eenopen evenement.

Open evenementen

Open evenementen, zijn feesten op pleinen tijdens Koningsdag, evenementen als de kermis, een kerstmarkt of carnaval op straat (zoals Wieërt Alaaif en Vastelaovendj in de stad). Bij Wieërt Alaaif en Vastelaovend in de stad zullen ze dit jaar softcups gebruiken, ze zijn namelijk niet verplicht om met hard plastic te werken. Als ze dit zouden doen zou het onbetaalbaar worden. De soft cups waar ze mee gaan werken worden weggegooid maar kunnen wel gerecycled worden. Bij de Kleine Winst in Nederweert zullen ze wegwerpbekers gebruiken tijdens carnaval. Hier zou volgens de site van Koninklijke Horeca Nederland een betaling van bijvoorbeeld 0,25 cent voor kunnen gelden. Een medewerker van de Kleine Winst denkt dat de mensen er niet heel veel van zullen merken omdat de kosten van consumpties sowieso gestegen zijn.

Gesloten evenementen

Voor gesloten evenementen, zoals evenementen met een omheining en ticketverkoop, is een circulair systeem sinds 1 januari verplicht. Bij dit systeem moeten bekers (en verpakkingen) worden teruggestuurd voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling. Het gebruik van wegwerpbekers is daar niet langer toegestaan.

Handhaving

Echter heeft het kabinet in december aangegeven dat er voorlopig niet zal worden gehandhaafd op de regels die sinds juli gelden. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de horecagelegenheden in Weert en Nederweert zich wel aan de regels houden.

Lees meer over:

Vastelaovendj|Plastic|

Lees ook

99 Uur lang Vastelaovendj-muziek bij WieërtFM

De Vastelaovendj op de stoep en het Weerterland maakt zich op voor 6 dagen feest. Van Stramproy tot ...

Het Pleinfestein 2024 in Nederweert vindt plaats op 16 november

Het Pleinfestein, het geliefde evenement dat afgelopen jaar voor het eerst het vastelaovendjseizoen ...

Uitzending Groeëte Rogstaekersoptocht 2024 op WeertFM TV

Op zondag 11 februari vindt er in de Weerter binnenstad weer de Groeëte Rogstaekersoptocht plaats. L...

67 deelnemers voor Rogstaekers Optocht 2024

Aan de Groeëte Rogstaekersoptocht in de Weerter Vastelaovendj doen dit jaar 67 deelnemers mee. Het a...

Het Boorebâl 2024 op WeertFM Radio

Maandag 29 januari is het weer tijd voor het boorebâl! Dat volg je uiteraard ook dit jaar weer bij W...

WeertFM Live: LVK Finale 2024 met Mark & Wilhelmien en Men In Pek

Op vrijdagavond 26 januari 2024 vindt de 48e finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK...