window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

SJG Weert scoort laag in financieel BDO rapport, maar maakt zich geen zorgen

Een daling van 15 plekken en een rapportcijfer 5 is niet om over naar huis te schrijven

Het SJG Weert scoort slecht in het jaarlijkse BDO rapport. Het rapport waarin BDO de ziekenhuizen onderwerpt aan een "stresstest". In een vergelijking met 63 ziekenhuizen eindigt het SJG Weert op de 54e plek. Voor het management geen reden om zich zorgen te maken.
Jeroen Heijdeman | 12 oktober 2022 13:42 | Aangepast op 12 oktober 2022 13:42
Voor de stresstest vergelijkt BDO de jaarrekeningen van alle ziekenhuizen, uitgezonderd de universitaire ziekenhuizen. Hierbij wordt gekeken naar de brede financiele situatie, niet enkel naar de winst die een ziekenhuis maakt. Kleine ziekenhuizen, zoals het SJG Weert, zitten in de hoek waar de klappen vallen. Deze hebben het dus zwaarder. Volgens BDO worden de cijfers van vorig jaar gecamoufleerd door de forse coronasteun. Zonder die steun zou een aantal ziekenhuizen failliet zijn gegaan.

Het SJG scoort op een aantal punten ondergemiddeld. Wat vooral opvalt is een negatief rendement van -2,2%. Ook op gebied van DSCR, de financiele middelen die er zijn om aan financiele verplichten te voldoen, scoor het SJG ondergemiddeld. Op solvabiliteit, de verhouding tussen eigen geld en vreemd geld, scoort het SJG wel bovengemiddeld goed. Ook zijn er genoeg financien om aan de korte-termijn verplichtingen te voldoen.

Voor het SJG Weert geen reden tot paniek. Rudy Balogh, manager bedrijfsvoering, zegt: "Gezien het gaat om incidentele effecten, geeft dit rapport geen zorgen over de financiële positie van SJG Weert. Het negatieve resultaat is te verklaren door voorzichtigheid in onze jaarrekening. De jaren 2021 en 2022 waren – ook financieel gezien – zeer uitdagend voor ons ziekenhuis gezien het grote aantal coronapatiënten dat behandeld is in ons ziekenhuis en de impact van coronazorg op onze organisatie, vooral in de vorm van hoog ziekteverzuim. In de jaarrekening van 2021 hebben we rekening gehouden met de extra compensatie voor coronazorg door verzekeraars. Dat hebben we in de jaarrekening van 2022 nog niet gedaan, omdat de gesprekken daarover in mei 2022 nog niet gestart waren. Inclusief deze extra te verwachten compensatie, komen wij rond een nulresultaat uit. Dat maakt dat wij de toekomst van SJG onverminderd met vertrouwen tegemoet zien. Dit wordt onderschreven door zorgverzekeraars en banken. De coronapandemie heeft juist opnieuw aangetoond dat regionale ziekenhuizen een belangrijke functie hebben in de zorgsector. Zoals ook in het BDO-rapport omschreven staat, waren juist deze kleinere ziekenhuizen wel kwetsbaarder in de pandemie."
Bron: Weerterland Journaal

Lees meer over:

SJG Weert|BDO|Gemeente Weert|

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...