window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Organisatie Internationaal Kinderfestival beter af zonder Stichting Behoud van Beleving, aldus Stichting Turks Cultureel Centrum

Partijen willen niets meer met elkaar te maken hebben

De organisatie van het Internationale Kinderfestival in het Munttheater dit jaar verliep niet geheel vlekkeloos. Maar, ondanks wat onenigheid in de werkgroep, staat Stichting Turks Cultureel Centrum toch in de startblokken om er een leuk festival van te gaan maken.
Jeroen Heijdeman | 8 april 2023 10:00 | Aangepast op 8 april 2023 10:00
Het Internationale Kinderfestival wordt dit jaar voor de 37e keer georganiseerd in het Munttheater. Tijdens het festival treden meer dan 300 kinderen op in de grote zaal van het theater. De organisatie ligt al sinds het begin in handen van Stichting Turks Cultureel Centrum. Kinderen van alle nationaliteiten zijn welkom tijdens het festival. Vrij recent kwam naar buiten dat er onenigheid was in de werkgroep. Door deze onenigheid heeft de Stichting Turks Cultureel Centrum de organisatie volledig naar zich toe getrokken. Stichting Behoud van Beleving heeft haar vergunningsaanvraag ingetrokken. De basis van de onenigheid kwam voort uit opmerkingen van leden van de Stichting Behoud van Beleving dat het Turks aandeel tijdens het festival wel minder zou mogen zijn. Ook werden er vragen gesteld bij het aanwezig moeten zijn van de Turkse vlag. De overgebleven werkgroep is blij dat ze op deze manier verder kunnen gaan. "Nu hoeven wij niet 12 keer te overleggen over kleine dingen en dan niks opschieten. We overleggen nu drie keer en het geheel is geregeld", aldus Süleyman Alatas.

Stichting Behoud van Beleving is onder andere de organiserende partij achter Weert Swingt, Wieërt A-Laaif en Bantopa. Onder andere Herman Litjens, Mark Vialle en Malika Zaâboul distantiëren zich van de werkgroep die overblijft voor de organisatie van het festival, zo schrijven ze in een brief aan de gemeente: "Meer dan vijftien jaar hebben vrijwilligers zich ingespannen een Internationaal Kinderfestival Weert neer te zetten dat ver buiten de grenzen van Weert bekendheid geniet en dat kinderen en hun ouders uit alle delen van de wereld samenbrengt om met elkaar cultuur te beleven zonder dat nationaliteit hierin een rol speelt! Zo’n prachtig evenement mag, zeker in deze tijd van polarisatie en individualisering, niet verloren gaan. Wij betreuren de ontstane situatie zeer en hopen dat u en ook de beleidsmakers van de gemeente Weert de verantwoordelijkheid in deze neemt. Dit schrijven is vooral bedoeld om kenbaar te maken dat onderstaande leden van Werkgroep Internationaal Kinderfestival Weert zich distantiëren van alle activiteiten die de Stichting Turks Cultureel Centrum voornemens is te organiseren. Daarnaast vragen we uw aandacht voor de ontstane problematiek. Wij zijn voornemens het Internationaal Kinderfestival Weert in het belang van de Weerter kinderen voort te zetten op een manier die aansluit bij de doelstelling zoals deze door de gemeente Weert is geformuleerd."

Stichting Behoud van Beleving wilde aan WeertFM geen reactie geven. In De Limburger wordt gesproken over een eigen festival op 18 juni op de Nieuwe Markt.

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...