window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

JAN Nederweert wilt voorsorteren op behoud van erfgoed in Nederweert

Met als heet hangijzer Brugstraat 3 in Nederweert

De fractie van JAN Nederweert wilt voorsorteren op het behoud van erfgoed in het Nederweertse. Zij hebben artikel-35 vragen gesteld aan burgemeester en wethouders in Nederweert. Dit doen ze omdat er in de fractie het gevoel leeft dat er een hoop panden, straten en aanblikken zijn die beschermd moeten worden, maar daar een officiële status nog niet voor hebben.
Jeroen Heijdeman | 5 juni 2023 15:10 | Aangepast op 5 juni 2023 15:10
Raadslid Kevin Bax schoof aan in de studio van WeertFM om daar over te vertellen: "In januari 2024 gaat de omgevingswet in. Dan komt er vanalles kijken bij erfgoed. Dan willen wij in ieder geval al de discussie gevoerd hebben over wat we willen beschermen en op welke manieren we dat willen doen." Eerder ging het al over Brugstraat 3 in Nederweert. Dat pand kreeg eerder een tijdelijke monumentale status toegekend, maar die status werd uiteindelijk niet definitief toegekend. Daarmee kan zo'n pand gesloopt worden. "De geruchten gaan dat dat pand gesloopt gaat worden om daar parkeerplaatsen te realiseren voor de Albert Heijn. Dat zijn geruchten, dat weten we niet zeker natuurlijk", aldus Kevin Bax. Wanneer een sloopvergunning wordt aangevraagd en er zijn geen gronden om dat tegen te gaan, dan gaat zo'n pand tegen de vlakte. Achteraf daarover in gesprek gaan, is voor de fractie van JAN Nederweert nu klaar. Zij willen nu vooraf daar al over in gesprek gaan. Ook de kerk in Leveroy heeft geen beschermde status en ook dat mag veranderen volgens Bax.

Nu al daarover nadenken is belangrijk: "Dat is zeker de culturele waarde. Maar ook de lokale waarde. Je hebt het aanblik van een gemeente, van een kern. Je komt ergens binnen en daar staan bepaalde panden die daar al heel lang staan. We hebben heel veel panden die al meer dan 100 jaar bestaan. Dat zijn panden waar wij van zeggen, dat moeten we bewaren. Zo snel mogelijk." Kevin Bax noemt hier ook het pand van Dings in de Kerkstraat van Nederweert. Een pand dat stamt uit 1850. Dat pand heeft op dit moment geen beschermde status: "Daar kan vanalles mee gebeuren. Daarom willen we in ieder geval de discussie opwerpen hoe we dit gaan beschermen."

De artikel 35 vragen die gesteld zijn moeten binnen drie weken beantwoord zijn.
Bron: WeertFM Take Away

Lees ook

Gemeenteraad Nederweert gaat in vergadering

Het zomerreces zit er op en de raadsleden in Nederweert kunnen zich weer opmaken voor een avond verg...

283 nieuwe wasmachines en koelkasten in Nederweert

De witgoedactie van de gemeente Nederweert heeft gewerkt. Op een actie waarbij inwoners hun 5 jaar (...

Nederweert zet actief in op omvormen intensieve veehouderijen

In de collegevergadering van 22 augustus gaven burgemeester en wethouders in Nederweert akkoord op h...

Raad Nederweert stemt in met kadernota 2024

Op dinsdag 11 juli kwam de gemeenteraad van Nederweert om met elkaar de kadernota van 2024 te bespre...

Hoge slagingspercentages middelbare scholen in Weert en Nederweert

Nu ook de herkansers hun eindexamenuitslag hebben gekregen kan de eindexamen balans opgemaakt worden...

Wethouder Franssen legt voor de komende weken zijn taken neer vanwege ziekte

Wethouder Jorik Franssen van de gemeente Nederweert zal voor de komende weken zijn taken neerleggen ...