window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Gemeente Weert presenteert groen licht gebouw stadsbruglocatie, twijfels bij stichtingen over uitkomsten onderzoek

Burgemeester en wethouders presenteerden vandaag heuglijk nieuws. Na afronding van de windvanganalyse blijkt dat de windvang niet zodanig beperkt wordt dat bebouwing niet door mag gaan. Een appartementencomplex en het iconisch gebouw aan de stadsbrug kan er komen. Toch hebben molenstichtingen twijfels bij de uitkomsten van het onderzoek.
RTV Midden-Limburg | 7 juni 2023 17:46 | Aangepast op 7 juni 2023 17:46
De eigenaren van de Wilhelmus Hubertusmolen hebben in 2022 bezwaar aangetekend tegen de komst van beide gebouwen. Zij stelden dat de geplande bebouwing een negatieve invloed zou hebben op de wind die bij de molen terecht kon komen. Iets wat wettelijk bepaald is. In een eerder gesprek met stichting De Hollandsche Molen werden al twijfels geuit over de haalbaarheid van het iconische gebouw wat JPO zou mogen gaan ontwikkelen nabij de stadsbrug. . Na meer dan een jaar is de windvanganalyse afgerond en blijkt de windvang maar in beperkte mate beperkt te worden. Het gaat om 1,5% waar 5% toegestaan is. Uit het onderzoek blijkt dat de resultaten uit september 2022 in mei 2023 nog zijn bijgesteld. In september 2022 werd geconstateerd dat de windvang met 4,9% beperkt zou worden. Nu is dat gecorrigeerd naar 1,5%, omdat er volgens het onderzoeksbureau geen weging heeft plaats gevonden voor de grootte van de
windsector. Wat burgemeester en wethouders betreft kan de verdere voorbereiding gestart worden voor de bouwplannen in deze omgeving.

Vanuit andere partijen worden vraagtekens gezet bij de uitkomsten van de windvanganalyse. Zo laten de moleneigenaren weten aan WeertFM dat ze zelf ook bezig zijn met een onderzoek. Een soort van second opinion. In dit onderzoek wordt de windvang gemeten op het wiekenkruis, het midden van alle wieken, in plaats van op de uiteinden van iedere wiek individueel. Dat laatste gebeurde in het onderzoek door Peutz. Molenstichting Weerterland laat weten twijfels te hebben bij de correctie die gedaan is in het vernieuwde onderzoek. Waar in september 2022 nog een marge van 0,1% was, is die marge na aanpassingen nu 3,5%.

Burgemeester en wethouders gaan nu terug naar de gemeenteraad om te vragen om ophoging van het initiële voorbereidingskrediet. Waar eerder door de raad een goedkeuring is gegeven van €50.000 euro vraagt het college van B&W nu om dat op te hogen tot €120.000 euro. Ook wordt gevraagd aan de raad of projectontwikkelaar JPO verder mag gaan met het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor het iconisch gebouw aan de stadsbrug.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...