window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Gemeente Weert gaat aan de slag met toekomstbestendige huisvesting voor verenigingen en andere gebruikers

Betere bezetting, meer vrijwilligers en meer inkomsten zijn het doel

De gemeente Weert heeft een groot en gevarieerd aanbod aan maatschappelijke accommodaties. De beheerders en gebruikers van veel van deze accommodaties lopen de laatste jaren tegen verschillende problemen aan. Om te zorgen dat er goede en betaalbare huisvesting voor verenigingen en andere gebruikers behouden blijft, gaat de gemeente Weert de huidige situatie in beeld brengen en een plan maken voor de toekomst. De huisvesting van activiteiten staat hierbij centraal.
Lars van der Werf | 2 februari 2023 12:11 | Aangepast op 2 februari 2023 12:11
Op dit moment ondervinden gemeente, beheerders en gebruikers van accommodaties verschillende problemen. Sommige accommodaties kunnen beter worden bezet, hebben te weinig vrijwilligers om beheertaken uit te voeren of maken verlies door de hoge kosten en te lage inkomsten. Andere accommodaties zijn sterk verouderd of sluiten als het gaat om functionaliteit niet meer aan bij de wensen van gebruikers. Daarnaast ligt er een uitdaging in het duurzamer maken van de gebouwen. Het doel uiteindelijk is om er voor te zorgen dat de huisvesting van activiteiten in deze accomodaties toekomstbestendig en betaalbaar blijft.
Als eerste stap wil de gemeente Weert graag weten hoe de maatschappelijke accommodaties in de gemeente Weert worden gebruikt. Er wordt gestart met het in beeld brengen van welke gemeentelijke en niet-gemeentelijke accommodaties er zijn en hoe deze op dit moment gebruikt worden. Denk hierbij aan alle accommodaties met een maatschappelijke functie, zoals sport-, wijk-, culturele- en jongerenaccommodaties. Ook wordt geïnventariseerd tegen welke problemen eigenaren en beheerders van accommodaties nu en in de toekomst aanlopen. Bij de gemeentelijke accommodaties wordt daarnaast gekeken naar de staat van de gebouwen en de kosten. Beheerders van accommodaties zijn benaderd voor dit onderzoek.

De verwachting is dat in mei 2023 de inventarisatie is afgerond. Nadat de inventarisatie klaar is wordt er een richting bepaald voor de wijze waarop we maatschappelijke activiteiten in de toekomst worden gehuisvest, welke voorwaarden daarbij van belang zijn en welke accommodaties daarvoor nodig zijn. Hierbij worden ook beheerders en gebruikers van maatschappelijke accommodaties betrokken.

Op weert.nl/gemeenschapsgebouwen is alle informatie terug te vinden
Bron: Weert.nl

Lees meer over:

Gemeente Weert|

Lees ook

Rogstaekers op zoek naar activiteiten om vasteloavendj levend te houden

Ondanks alle onzekerheden hebben ze bij Stadsvastelaovendjvereiniging de Rogstaekers lang de hoop ge...

De politiek komt naar je toe in de politieke cafés

Het bibliocenter ziet het als haar publieke taak om de politiek dichterbij de inwoners van gemeentes...

Waar onstaan alle waterlekkages in het Weerterland door?

De status van de waterleidingen in het Weerterland is op veel plekken verouderd. Dit resulteert in w...

Broederschap Weert organiseert sacramentsprocessie met veel bekijks

In Ospel werd bekend dat de sacramentsprocessie dit jaar niet door gaat. Dit door een terugloop in i...

Ligt de koffiezaak van het jaar in het Weerterland?

De stembussen zijn geopend. Er kan gestemd worden op de leukste koffiezaak van het jaar. En die ligt...

Meepraten over de binnenstad van Weert; wat is voor jou belangrijk?

De Weerter binnenstad is al tijden onderwerp van gesprek. Na het stopzetten van het Centrum Manageme...