window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Drie kankersoorten komen in het Weerterland vaker voor dan in de rest van Nederland

En het aantal gevallen in Limburg van slokdarmkanker is juist weer veel lager

Kankeratlas IKNL
Nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland tonen aan dat in het Weerterland drie soorten kanker vaker voorkomen dan in de rest van Nederland. Vrij specifiek zelfs op bepaalde delen. Zo komt in de omgeving van Stramproy kwaadaardige huidkanker vaker voor en in Weert blaaskanker en kanker aan urinewegen. In Nederweert zijn de cijfers vooral lager dan het landelijk gemiddelde. Dat is zichtbaar in de onlangs gepubliceerde kankeratlas.
Lars van der Werf | 23 januari 2023 11:36 | Aangepast op 23 januari 2023 11:36
In Stramproy komt kwaadaardige huidkanker zo’n 19% meer voor dan het landelijk gemiddelde. Een plaveiselcelcarcinoom, zoals de medische term heet, is in die postcode statistisch gezien vaker waargenomen dan in de rest van Nederland. Zoiets kan ontstaan door een teveel aan UV-straling, bijvoorbeeld van de zon of de zonnebank. Ook erfelijke ziektes en een lichte huid kunnen de oorzaak zijn van deze kankersoort. Ook komt een mesothelioom vaker voor in Stramproy, een kankervorm die vaak ontstaat door contact met asbest. Deze vorm komt gemiddeld zo’n 16% vaker voor in Stramproy dan in de rest van Nederland. In Weert komt blaaskanker en kanker aan de urinewegen vaker voor dan het landelijk gemiddelde. Zo’n 14% hoger dan de landelijke cijfers. Roken of bepaalde giftige stoffen zorgen voor een verhoogde kans op deze vorm van kanker. Nederweert scoort juist goed in de kankeratlas. Daar liggen bijna alle cijfers onder het landelijke gemiddelde.

Een blik op de atlas levert nog een bijzonder inzicht op. Een blik op het aantal gevallen van slokdarmkanker in Limburg leert dat dat aantal in Limburg bijzonder laag ligt. En dat terwijl een aantal oorzaken voor slokdarmkanker toch passen bij het bourgondische Limburg. Zo is de kans op Adenocarcinoom groter bij overmatig alcoholgebruik en roken, oudere mensen, maar ook bij constant terugkomend brandend maagzuur.
Wat kunnen we met deze cijfers? In eerste instantie zou gekeken kunnen worden naar het aantal gevallen in Stramproy waar asbest de oorzaak is voor een mesothelioom. Ook kunnen inwoners van Stramproy zich bewuster beschermen tegen UV-straling van de zon. Misschien schijnt de zon daadwerkelijk feller in Stramproy dan in de rest van het Weerterland.

Lees meer over:

Kanker|