window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Bestuur gemeente Weert presenteert topsportplannen

Sporten op het allerhoogste niveau krijgen ondersteuning

Burgemeester en wethouders in Weert presenteren hun plannen hoe zij willen omgaan met topsport in het Weertse. Vooral sporters op het allerhoogste niveau gaan daar de effecten van merken.
Jeroen Heijdeman | 22 mei 2023 17:30 | Aangepast op 22 mei 2023 12:41
In de afgelopen jaren heeft Weert op sportgebied vooral ingezet op sport en bewegen voor iedereen, meer bewegen op en rondom scholen, vitale sport- en beweegaanbieders en samenwerken. Bij het vaststellen van die thema's is toen niet gekozen voor topsport. Burgemeester en wethouders willen aan de gemeenteraad voorstellen om ondersteuning te bieden aan de sporters die hun sport uitoefenen op het hoogste landelijke niveau. Waar voorheen ook het damesvolleybal van VC Weert zich op dat niveau bevond geldt dat nu enkel nog voor de heren en dames van Basketbal Academie Limburg. Ook in het handboogschieten wordt in Weert op hoog niveau geacteerd. Ook zij vallen in de voorgestelde topsportregeling. In de komende jaren volgt er een onderzoek naar de komst van een perfomance center (PC). Zo'n PC staat los van alle sporten en is er om alle sporters te ondersteunen. Daarnaast kan een PC ook ondersteuning bieden aan trainers/coaches.

De keuze van dit beleid zorgt er voor dat een aantal sporten net buiten de boot zullen vallen. Het handbal van Rapiditas speelt op het een na hoogste landelijke niveau. Ook de goede prestaties van de volleybalsters in Weert zullen geen extra financiële middelen ontvangen. Ook het turnen en het zwemmen valt net buiten de boot.

Het college van B&W stelt drie doelen op. Topsport moet de positie van Weert als centrumgemeente versterken. Door topsport moeten mensen graag in Weert wonen, werken en recreëren. Ook moet topsport de inwoners van Weert verrijken. Daarnaast gaat topsport rolmodellen bieden voor activiteiten voor breedtesport en onderwijs. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om te gaan bewegen. Voor de uitvoering van het beleid wordt jaarlijks €53.000 uitgetrokken. In 2023 gaat 29.000 euro naar Basketbal Academie Limburg voor de ondersteuning van eredivisiebasketbal en het Regionaal Talenten Centrum (RTC). Het RTC handboogschieten ontvangt €2.000 en stichting Gaan Voor Goud ontvangt 3.000 euro.

In de afgelopen jaren zijn wel veel topsportactiviteiten ondersteund door de gemeente. Naast het eredivisie spelende Basketbal en voorheen ook het volleybal is er meer gebeurd. Zo is er ondersteuning geweest voor de stadstriathlon, het internationale handboogschiettoernooi Kings of Archery en het sportgala. Ook was er ondersteuning voor topsport Darts, de talentenopleiding van de Fresh Allstars en was er ondersteuning voor de paardensport. Ook waren er enkele grote evenementen zoals het wielrennen met de Boels en Simac Ladies Tour en het Europees Kampioenschap Waterski. Ook werd er een turnhal gerealiseerd op het kazerneterrein.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...