window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Aantal elektrische auto's in het Weerterland stijgt, aantal laadpalen blijft achter

Het Weerterland scoort wel beter dan de rest van de provincie

De gemeentes Weert en Nederweert lijken achter te blijven op het gebied van elektrische mobiliteit ten opzichte van de rest van Nederland. Volgens cijfers van de Rijksoverheid is het aantal elektrische voertuigen (EV's) per 1000 inwoners in de gemeentes Weert en Nederweert nog altijd aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde. Het Weerterland scoort wel beter dan het Limburgse gemiddelde.
Jeroen Heijdeman | 3 januari 2023 17:01 | Aangepast op 3 januari 2023 17:01
Een van de belangrijkste redenen voor het lage aantal elektrische voertuigen in de gemeentes Weert en Nederweert is het gebrek aan laadinfrastructuur. Hoewel er inmiddels enkele laadpunten te vinden zijn in beide gemeentes, is het aantal nog altijd beperkt in vergelijking met andere delen van Nederland.

In 2022 was de gemeente Weert in staat om 39% van de laadbehoefte van elektrische voertuigen te voorzien met behulp van haar laadpalen. Dit percentage ligt aanzienlijk lager dan landelijk.Ook in de gemeente Nederweert was het aantal laadpunten nog altijd beperkt, met slechts 10% van de laadbehoefte in 2022. Dit betekent dat ook in Nederweert het aantal laadpunten nog uitgebreid zou moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen.Het lage aandeel aan laadpunten in beide gemeentes kan een drempel vormen voor mensen die overwegen om over te stappen op elektrisch vervoer. Om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren, zou de gemeente Weert en Nederweert daarom in overweging kunnen nemen om het aantal laadpunten uit te breiden. Dit kan bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan met bedrijven en organisaties die bereid zijn om laadpunten te installeren op hun terrein, of door het aanleggen van openbare laadpunten op strategische locaties.

De groei van het aantal elektrische auto's vordert wel. Waar in het Weerterland er in 2012 nog maar 80 elektrische auto's rondreden en 11 hybride voertuigen, is dat aantal, volgens de meest recente cijfers, gestegen naar 715 elektrische voertuigen en 380 hybride voertuigen.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Stemmen op de mooiste en duurzaamste architectuur in het Weerterland

Na een afwezigheid van enkele jaren is de Architectuurprijs Weerterland weer terug. 10 gebouwen, gen...

Archeologie in het Weerterland; er is nog zoveel te ontdekken

Of het nu de bouw van een nieuwe woning is of de komst van een nieuw bedrijventerrein. Als een stuk ...

Voorjaarskoopjes jagen op de voorjaarsbraderieën in Weert en Nederweert

De zon schijnt en de koude winter verdwijnt langzaam naar de achtergrond. Hoog tijd voor de lente om...

Valentijnsdag in het Weerterland en er wordt minder getrouwd

Restaurants in het Weerterland zijn op Valentijnsdag gevuld met verliefde stelletjes die de liefde s...

Huismus meest geteld in Weerterland tijdens Nationale Tuinvogeltelling

Afgelopen weekend vond de Nationale Tuinvogeltelling plaats. In heel Nederland werd bijgehouden welk...

Inzamelingsactie voedselbank Weert groot succes!

De voedselbank in Weert was zeer verheugd met de vele spullen die ze hebben mogen ontvangen. Meer da...