window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

42 lokale kandidaten bij komende Provinciale Statenverkiezingen

Genoeg te kiezen op 15 maart 2023

Wie door de straten in het Weerterland rijdt kan niet om de aanplakbiljetten heen. Aan ieder lantaarnpaal, bord of hek hangt een foto van een kandidaat die graag zoveel mogelijk stemmen krijgt bij de Provinciale Statenverkiezingen van dit jaar. Op 15 maart gaan we naar de stembussen en er is genoeg te stemmen. Uit de gemeentes Weert en Nederweert staan 42 kandidaten op de stembiljetten.
Jeroen Heijdeman | 14 maart 2023 16:38 | Aangepast op 14 maart 2023 16:38
Via WeertFM volg je de lokale politiek en dus ook het lokale deel in de provinciale statenverkiezingen. Bij de verkiezingen van dit jaar hebben 18 partijen hun plek gevonden op het stembiljet. 4 jaar geleden waren dit er nog maar 13, een flinke stijging dus. Niet iedere partij heeft een afvaardiging uit het Weerterland, maar wel een hoop.

CDA
Het CDA is op dit moment de grootste partij van Limburg. Met 8 zetels hebben zij de grootste afvaardiging in het Gouvernement. De komende verkiezingen staan er drie inwoners uit het Weerterland verkiesbaar op de lijst van het CDA. Tessa Geelen uit Weert op nummer 6, Charlot Koppen uit Ospel op nummer 11 en Jeroen Lenaers uit Stramproy op nummer 47. Tessa Geelen is jarenlang wethouder geweest in Weert, Charlot Koppen is op dit moment raadslid in Nederweert en Jeroen Lenaers is op dit moment lid van het Europees Parlement.

VVD
De VVD heeft op dit moment 5 zetels in het Limburgse parlement. Bij de komende verkiezingen kun je bij de VVD kiezen uit twee mensen uit het Weerterland. Wendy van Eijk, uit Weert, is terug te vinden op nummer 6. Zij is al enkele jaren, en nog steeds, wethouder in Weert. Op nummer 14 staat Miranda Jeurninck uit Weert. Miranda kreeg vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen 139 stemmen en werkt nu als fractielid voor de VVD in Weert.

SP
In Weert en Nederweert is de SP niet terug te vinden in de gemeenteraden. In Limburg doen ze het goed. Op dit moment zitten ze met 4 zetels in het provinciehuis. Uit beide gemeentes is een kandidaat te kiezen. Op nummer 11 staat Mathijs Fiddelaers, afkomstig uit Nederweert. Op nummer 19 staat Nico van den Bent, uit Weert. Mathijs Fiddelaers is afdelingsvoorzitter van de SP in Weert, Nico van den Bent is op dit moment bestuurslid en organisatiesecretaris van de SP in Weert.

GroenLinks
Ook GroenLinks heeft op dit moment 4 zetels in Limburg. Op de lijst bij GroenLinks staat de gedeeld hoogstgenoteerde inwoner uit het Weerterland. Op nummer twee is daar Geert Gabriëls terug te vinden, hij komt uit Weert. Geert was jarenlang wethouder in Weert en is op dit moment gedeputeerde in de provincie Limburg. Hij begon in juli 2021 in deze functie. Verder staan de uit Weert afkomstige Patrick Jacobs en Sara Latrache ook op de lijst voor GroenLinks. Patrick op nummer 11 en Sara op nummer 14. Sara voert op dit moment taken uit voor de GroenLinks fractie in de gemeente Weert. Verder staat gemeenteraadslid Marieke Manders op nummer 27, zij komt uit Ospel. Jarno Bongers is terug te vinden op nummer 30, Tavinho Karg op nummer 37 en Petra van Raaij op nummer 40.

PvdA
De Partij van de Arbeid vindt op dit moment drie politici terug in de Provinciale Staten in Limburg. Op het stembiljet van de PvdA vinden zes inwoners uit het Weerterland zich terug. Malika Zaâboul uit Weert (8), Steven Heesakkers uit Weert (18), Maaike Vorselen uit Leveroy (23), José Meijer uit Weert (30), Ad van Mierlo uit Weert (34) en Leon Heuvelmans uit Weert (38). Leon Heuvelmans is al jarenlang raadslid in Weert, Malika Zaâboul doet dat als fractielid. Ad van Mierlo was voorheen lijsttrekker voor de PvdA in Weert. Steven Heesakkers ontving 11 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar.

D66
Ook D66 heeft momenteel drie zetels. Vanuit het Weerterland is voor D66 te stemmen op zeven politici. Op nummer 11 staat Nidal Maroan, op nummer 16 Eline Korten uit Weert. Nummer 28 is voor Peter Koolen uit Nederweert-Eind, Gerard Knoop uit Weert staat op 31 en op nummer 36 staat Lizbeth Steinbach. Rob Gerits en Bert van Wijk komen uit Weert. Zij staan respectievelijk op nummer 41 en 47. Steinbach is momenteel wethouder in de gemeente Weert. Nidal Maroun komt uit Nederweert en deed vorig jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen daar. Hij kreeg toen 26 stemmen.

Lokaal Limburg
Lokaal Limburg zit momenteel met twee zetels in het gouvernement. Vanuit het Weerterland is te stemmen op 1 iemand, te weten Marienel Wijen-Engelen. Engelen was voorheen raadslid in Weert. Op de lijst van Lokaal Limburg staat zij op nummer 3.

50 Plus
De partij 50 Plus heeft op dit moment in Limburg één zetel. Op 15 maart kan er op 1 iemand uit het Weerterland worden gestemd voor deze partij. Conchita Sprengers staat op nummer 12 van die partij.

BoerBurgerBeweging (BBB)
De BoerBurgerBeweging is een nieuwe op de stemlijst voor de Provinciale Staten. UIt het Weerterland vinden wel zes mensen zich terug op de lijst. Op nummer 2 staat Heidi van der Pol. John Huizing staat op nummer 8 en op nummer 14 staat Harrie Vermeulen. Alle drie zijn afkomstig uit Weert. Coen Coumans uit Ospel vindt zichzelf terug op nummer 17, op nummer 22 is Marc van Iersel uit Nederweert verkiesbaar en Sven de Loijer uit Weert staat op nummer 25.

Limburgse SeniorenPartij (LSP)
De Limburgse Seniorenpartij vaardigt twee mensen uit het Weerterland af voor de verkieizngen op 15 maart. Frank Voss uit Nederweert staat op nummer 6 en Geert Kers uit Weert staat op nummer 18.

Belang van Nederland (BVNL)
Belang van Nederland werd in augustus 2021 opgericht door Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Momenteel heeft BVNL in het Limburgse gouvernement 1 zetel. Danny Daniëls en Karin van Dort gaan een gooi doen naar een zetel. Karin staat op nummer 4 en Danny staat op nummer 9.

AWP
AWP was voorheen de Algemene Waterschapspartij. Tegenwoordig zetten ze zich voor meer in dan alleen dat. Vrij hoog op de lijst van het AWP een inwoner uit Ospel. Mike Voesten staat daar op nummer 3. Op nummer 17 staat Falco Thijssen uit Weert. Falco Thijssen won in 2017 een duurzaamheidswedstrijd in Weert waarmee hij warmteverlies en onnodig elektriciteitsverbruik op de kaart zette.

JA21
Namens JA21 staat er één iemand uit het Weertse op de lijst. Op nummer 6 staat Joost Wiezer. Joost Wiezer werkte eerder als gemeenteraadslid voor de gemeente Weert.

Overig
Er doen aan de Provinciale Statenverkiezingen nog meer partijen mee, maar die hebben op hun lijsten geen inwoners uit het Weerterland staan. Hieronder vindbaar welke partijen er nog meer meedoen en hoeveel zetels ze op dit moment hebben.
  • Forum voor Democratie (2)
  • Partij voor de Vrijheid (PVV) (7)
  • Partij voor de Dieren (2)
  • ChristenUnie (0)
  • Omzien! (1)
De Provinciale Statenverkiezingen vinden plaats op 15 maart. De stembureaus gaan open om 07:30 uur en sluiten om 21:00 uur. De gekozen leden van de Provinciale Staten zijn volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie Limburg. De Provinciale Staten in Limburg bestaat uit 47 zetels. De gekozen vertegenwoordigers kiezen later dit jaar ook de leden van de Eerste Kamer in Nederland. Nog geen idee op wie te stemmen? De Stemwijzer kan een uitkomst bieden.
Bron: Weerterland Politiek

Lees ook

Heidi van der Pol is trots op de grote overwinning van de BBB. Zij mag naar het Gouvernement in Maastricht

De provinciale statenverkiezingen zijn achter de rug. Nu alle stemmen geteld zijn is de grote overwi...

Kansen voor grote lokale vertegenwoordiging Weert en Nederweert in Provinciale Staten

Nu het stof is gaan liggen en de stemmen zijn geteld worden de eerste contouren zichtbaar van de nie...

BBB ook in Weert de allergrootste partij

Ook in Weert is de BBB verkozen tot de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Nadat ...

BBB grote winnaar in Nederweert

De stembussen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. In Nederweert is meer dan 30% van de inwoners...

Stemmen in Weert en Nederweert: Openingstijden en locaties

Vanaf morgen kunnen inwoners van Weert en Nederweert hun stem uitbrengen bij diverse stembureaus in ...