window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Limburg opent de jacht op wasberen, zitten ze ook in het Weerterland?

Moeten de geweren in het Weerterland uit de kast komen?

Een teveel aan wasberen, daar kampt de provincie Limburg op dit moment mee. De opvang zit vol en er blijven maar wasberen bij komen. Daarom heeft de provincie Limburg besloten dat sinds 12 oktober er gejaagd mag worden op wasberen.
Jeroen Heijdeman | 14 oktober 2022 09:00 | Aangepast op 14 oktober 2022 06:27
De wasbeer is een gevaar voor het Limburgse landschap. Ze vormen een bedreiging voor inheemse diersoorten zoals verschillende broedvogels, amfibieën, kleine zoogdieren en vleermuizen die in het Limburgse willen overwinteren. Daarnaast zijn ze vaak besmet met de wasberenspoelworm. En die vormt dan weer een risico voor de volksgezondheid. Alle wasberen die voorheen gevonden werden, zijn opgevangen door Stichting AAP. Maar die opvang zit vol.

Naar schatting lopen er nog zo'n tientallen wasberen door de Limburgse bossen. Op navraag van de redactie van WeertFM melden boswachters dat er, voor zover bekend, in het Weerterland geen wasberen rondlopen. Naar verluid is de kans op een wasbeer het grootst in de omgeving van Sittard of in het zuiden van Limburg.

De meeste wasberen lopen overigens rond in Duitsland. Daar zitten er zo'n anderhalf miljoen in het wild. Afschieten is overigens ook niet bijzonder effectief. In Duitsland werden er het afgelopen jaar 220.000 afgeschoten en toch groeide de wasberen populatie met 17%.

Lees meer over:

Wasberen|