window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Grote zorgen over het voortbestaan van de Weertse Vastelaovendj Optocht

Grote risico's voor een van de prachtige onderdelen van het Weerter cultureel erfgoed

De Vastelaovendj is bijna daar. Wagenbouwers van de grote optocht in Weert leggen de laatste hand aan hun creaties, om op zondag 19 februari door de binnenstad van Weert te trekken. Of dat de komende jaren nog steeds zo vanzelfsprekend is moet nog blijken. Meer dan 10 verenigingen hebben binnenkort geen bouwlocatie meer.
Lars van der Werf | 12 februari 2023 11:19 | Aangepast op 12 februari 2023 11:19
De wagenbouwers maken zich ernstig zorgen. Marc Peeters sprak in het Weerterland Journaal als voorzitter van stichting de Bâwloeëds: "Het Weerter cultureel erfgoed staat op de tocht. We weten dat het aantal optochtdeelnemers aanmerkelijk veel kleiner is dan de laatste jaren, dan dat we gewend waren. Als deze bouwlocatie verdwijnt zou dat wel eens de nekslag kunnen betekenen van de hele Weerter binnenstad". Wethouder cultuur Suzanne Winters vreest het verdwijnen niet: "De Vastelaovendj optocht is een hele mooie traditie waar mooi grote wagens aan mee doen. Maar vooral ook veel knauwel en kolder te zien is. Het heeft een rijke diversiteit. Het college van B&W is er van overtuigd dat de creativiteit van alle deelnemers er voor zorgt dat er altijd een Vastelaovendj optocht in Weert zal zijn".

De bouwloods is een pand van de gemeente. De overeenkomst voor deze bouwlocatie is in 2016 afgesloten voor 10 jaar. Op deze locatie bouwen zo'n 12 verenigingen aan hun wagens. In de gebruikersovereenkomst staat een regel opgenomen dat de gemeente vroegtijdig de overeenkomst kan opzeggen. Dat is afgelopen zomer gebeurd. Op de locatie gaat onderzocht worden of er een regionaal opleidingscentrum voor de veiligheidsregio kan komen. Verenigingen en gemeente hebben al actief gezocht naar een nieuwe locatie. Dat blijkt nog moeilijk. Geschikte gebouwen van de gemeente zijn schaars en ook boeren en het bedrijfsleven hebben tot op heden nog geen rol kunnen spelen richting de oplossing. Wethouder Winters geeft aan dat de gemeente pro-actief mee wil denken en dat alle partijen samen een oplossing moeten gaan vinden.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Weerterland Jaaroverzicht 2021

Het jaar 2021 was weer een bewogen jaar. Een hoop gebeurde en een hoop ben je wellicht alweer verget...

Verkeersonderhoud in Weert

Vanaf 31 januari wordt er op verschillende plekken in het Weerterland weer onderhoud uitgevoerd aan ...

WeertFM viert de Vastelaovendj!

WeertFM is de komende dagen jouw kanaal voor de Vastelaovendj!

Gemeente Weert verhoogt starterslening bij aankoop eerste woning

Een woning wordt steeds duurder. Ook voor starters. En om gebruik te kunnen blijven maken van de sta...

Gemeente Weert krijgt 1 miljoen voor versnelde bouw 300 woningen op terrein Van Horne Kazerne

Op 21 juni vond, in bijzijn van o.a. minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge, het bestuurlijk o...

Nog 40 dagen tot Weert kermis!

Een blik op de kalender leert dat het nog 40 dagen duurt voor Weert Kermis 2022 van start gaat. De 6...