window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Grote zorgen over het voortbestaan van de Weertse Vastelaovendj Optocht

Grote risico's voor een van de prachtige onderdelen van het Weerter cultureel erfgoed

De Vastelaovendj is bijna daar. Wagenbouwers van de grote optocht in Weert leggen de laatste hand aan hun creaties, om op zondag 19 februari door de binnenstad van Weert te trekken. Of dat de komende jaren nog steeds zo vanzelfsprekend is moet nog blijken. Meer dan 10 verenigingen hebben binnenkort geen bouwlocatie meer.
Lars van der Werf | 12 februari 2023 11:19 | Aangepast op 12 februari 2023 11:19
De wagenbouwers maken zich ernstig zorgen. Marc Peeters sprak in het Weerterland Journaal als voorzitter van stichting de Bâwloeëds: "Het Weerter cultureel erfgoed staat op de tocht. We weten dat het aantal optochtdeelnemers aanmerkelijk veel kleiner is dan de laatste jaren, dan dat we gewend waren. Als deze bouwlocatie verdwijnt zou dat wel eens de nekslag kunnen betekenen van de hele Weerter binnenstad". Wethouder cultuur Suzanne Winters vreest het verdwijnen niet: "De Vastelaovendj optocht is een hele mooie traditie waar mooi grote wagens aan mee doen. Maar vooral ook veel knauwel en kolder te zien is. Het heeft een rijke diversiteit. Het college van B&W is er van overtuigd dat de creativiteit van alle deelnemers er voor zorgt dat er altijd een Vastelaovendj optocht in Weert zal zijn".

De bouwloods is een pand van de gemeente. De overeenkomst voor deze bouwlocatie is in 2016 afgesloten voor 10 jaar. Op deze locatie bouwen zo'n 12 verenigingen aan hun wagens. In de gebruikersovereenkomst staat een regel opgenomen dat de gemeente vroegtijdig de overeenkomst kan opzeggen. Dat is afgelopen zomer gebeurd. Op de locatie gaat onderzocht worden of er een regionaal opleidingscentrum voor de veiligheidsregio kan komen. Verenigingen en gemeente hebben al actief gezocht naar een nieuwe locatie. Dat blijkt nog moeilijk. Geschikte gebouwen van de gemeente zijn schaars en ook boeren en het bedrijfsleven hebben tot op heden nog geen rol kunnen spelen richting de oplossing. Wethouder Winters geeft aan dat de gemeente pro-actief mee wil denken en dat alle partijen samen een oplossing moeten gaan vinden.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

College B&W Weert wilt 5 miljoen euro voor aankoop grond

In een periode waar kansen voor aankoop van grond zich maar kort voordoen, willen burgemeester en we...

Grenspark Kempen~Broek aangewezen tot UNESCO Mens- en Biosfeergebied

Na 7 jaar is het gelukt. Grenspark Kempen~Broek is aangewezen als een van de 22 Mens -en Biosfeer ge...

Prijzen Kermis Weert vielen mee volgens bezoekers en attractiehouders

Het laatste geld stroomde gisteravond binnen bij de attractiehouders op de kermis in Weert. De prijz...

Weert Kermis Wordt Wakker: Wekdienst voor dinsdag 26 september

Dag 5 van Kermis Weert 2023 is daar. Vanaf 12:30 gaan de attracties weer open en kan het publiek wee...

Laatste kermismis voor Deken Franken

De zondagmorgen van Kermis Weert staat in het teken van de Kermismis, om 11:00 uur bij de botsauto's...

Weert Kermis Wordt Wakker. Wekdienst voor zondag 24 september

Het Kermisweekend is in volle gang. Het Weerterland wordt wakker en maakt zich op voor de derde dag ...