window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Gemeente Weert aan de slag met overlast roeken en kauwen in omgeving Limburglaan

Verplaatsen of bestrijden mag niet, daarom wordt in Weert gestart met een pilot

Sinds 2021 melden bewoners van de Limburglaan en de straten er omheen overlast van roeken en kauwen. Een ecoloog heeft de situatie inmiddels in kaart gebracht. Een oplossing is er nog niet, wel wordt er binnenkort gestart met een pilot.
Jeroen Heijdeman | 23 maart 2023 10:40 | Aangepast op 23 maart 2023 10:40
Provincie Limburg is in Heerlen nog bezig met een eigen pilot, waar roeken verplaatst worden zonder de soort negatief te beinvloeden. Tot die pilot afgerond is verleent de provincie geen toestemming voor nieuwe iniatieven die de overlast van de roeken en kauwen tegen gaan. Vanwege de wet Natuurbescherming mogen de vogels niet verjaagd worden. De gemeente Weert wil toch iets doen voor de bewoners in de straten die overlast hebben. Met de pilot die gaat starten worden nestelgelegenheden voor kauwen in de omgeving verhinderd, wordt vogelpoep en nestmateriaal verwijderd van trottoirs en worden buurtbewoners attent gemaakt op het gedrag van de dieren en de invloed van de mens hierop.

Buurtbewoners gaan zoveel mogelijk gestimuleerd worden om schoorstenen te gaan dichten. Hiervoor kunnen buurtbewoners korting krijgen. Echter, dit plan werkt pas wanneer 75% van de schoorstenen gedicht wordt. Kauwen nestelen zich vaak in schoorstenen en holtes van daken. Daar wordt dan ook vaak overnacht. Wanneer de dieren wakker worden maken ze veel geluid als ze op zoek gaan naar voedsel.

De gemeente Weert gaat in de periode van maart tot juni, in het broedseizoen, elke twee weken straatreiniging inzetten om vogelpoep, nestmateriaal en zwerfvuil te verwijderen. Hierdoor oogt het geheel netter en is de openbare ruimte beter begaanbaar.

Ook wordt er gestart met een bewustwordingscampagne. Door bewoners bewust te maken van het feit dat overtollig eten, in de vorm van zwervuil, een voedselbron van de dieren is wordt geprobeerd om te zorgen dat inwoners bewuster worden van vuil op straat achterlaten. Leerlingen van het College in Weert gaan aan de slag met het bedenken van een diervriendelijke oplossing voor het tegengaan van zwerfafval en de verspreiding van dat afval door de vogels.

De bewoners van de straten die overlast hebben zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 2 april bij het Kwadrant in Weert.
Bron: Weerterland Journaal

Lees meer over:

Gemeente Weert|Limburglaan|

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...