window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Gemeente Weert aan de slag met overlast roeken en kauwen in omgeving Limburglaan

Verplaatsen of bestrijden mag niet, daarom wordt in Weert gestart met een pilot

Sinds 2021 melden bewoners van de Limburglaan en de straten er omheen overlast van roeken en kauwen. Een ecoloog heeft de situatie inmiddels in kaart gebracht. Een oplossing is er nog niet, wel wordt er binnenkort gestart met een pilot.
Jeroen Heijdeman | 23 maart 2023 10:40 | Aangepast op 23 maart 2023 10:40
Provincie Limburg is in Heerlen nog bezig met een eigen pilot, waar roeken verplaatst worden zonder de soort negatief te beinvloeden. Tot die pilot afgerond is verleent de provincie geen toestemming voor nieuwe iniatieven die de overlast van de roeken en kauwen tegen gaan. Vanwege de wet Natuurbescherming mogen de vogels niet verjaagd worden. De gemeente Weert wil toch iets doen voor de bewoners in de straten die overlast hebben. Met de pilot die gaat starten worden nestelgelegenheden voor kauwen in de omgeving verhinderd, wordt vogelpoep en nestmateriaal verwijderd van trottoirs en worden buurtbewoners attent gemaakt op het gedrag van de dieren en de invloed van de mens hierop.

Buurtbewoners gaan zoveel mogelijk gestimuleerd worden om schoorstenen te gaan dichten. Hiervoor kunnen buurtbewoners korting krijgen. Echter, dit plan werkt pas wanneer 75% van de schoorstenen gedicht wordt. Kauwen nestelen zich vaak in schoorstenen en holtes van daken. Daar wordt dan ook vaak overnacht. Wanneer de dieren wakker worden maken ze veel geluid als ze op zoek gaan naar voedsel.

De gemeente Weert gaat in de periode van maart tot juni, in het broedseizoen, elke twee weken straatreiniging inzetten om vogelpoep, nestmateriaal en zwerfvuil te verwijderen. Hierdoor oogt het geheel netter en is de openbare ruimte beter begaanbaar.

Ook wordt er gestart met een bewustwordingscampagne. Door bewoners bewust te maken van het feit dat overtollig eten, in de vorm van zwervuil, een voedselbron van de dieren is wordt geprobeerd om te zorgen dat inwoners bewuster worden van vuil op straat achterlaten. Leerlingen van het College in Weert gaan aan de slag met het bedenken van een diervriendelijke oplossing voor het tegengaan van zwerfafval en de verspreiding van dat afval door de vogels.

De bewoners van de straten die overlast hebben zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 2 april bij het Kwadrant in Weert.
Bron: Weerterland Journaal

Lees meer over:

Gemeente Weert|Limburglaan|

Lees ook

Benoeming Van Gemert als nieuwe wethouder lijkt al in kannen en kruiken

Met het vertrek van Wendy van Eijk naar de Tweede Kamer in Den Haag heeft de gemeente Weert tijdelij...

Weertse band Sugar Punch opent voor Amerikaanse rockband

Op vrijdag 24 november treedt Electric Six op in De Bosuil in Weert. In hun voorprogramma een band u...

Komst openbaar toilet Muntpassage verwacht begin 2024

De komst van het openbaar toilet in de Muntpassage in Weert laat nog heel even op zich wachten. Eerd...

Geert Gabriëls en Wendy van Eijk klaar voor Den Haag

Woensdag 22 november dan is het zover. De stembussen gaan open en in heel Nederland wordt gestemd op...

Rapiditas 1 kent ‘slechte generale’ voor topper om de koppositie

De handballers van Rapiditas uit Weert maken zich op voor de topper om de koppositie in de Eerste Di...

Party Time Weert begint met veel Barbie en roze aan laatste carnavalsseizoen.

Het Vastelaovendj-seizoen is begonnen. Op veel plaatsen in Limburg werd met veel muziek en gezelligh...