window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Geen monumentale status pand Brugstraat in centrum Nederweert

Het pand is gescoord op verschillende criteria. Op praktisch alle punten scoort het matig of laag.

Brugstraat 3 Foto: Google Maps
Burgemeester en wethouders in Nederweert hebben besloten de voorlopig toegekende monumentale status van het pand aan Brugstraat 3 te verwijderen. In oktober vorig jaar kreeg het pand die status. Nu de cultuurhistorische waarde en de technische staat van het pand is onderzocht wordt geconcludeerd dat het geen monumentale waarde heeft.
Jeroen Heijdeman | 20 april 2023 08:00 | Aangepast op 20 april 2023 08:00
Toen in de vorige eeuw het pand aan de zijkant van Brugstraat 3 gesloopt werd, is de belangrijkste voorwaarde voor de monumentale status verdwenen. Door plaats te maken voor de doorgang naar de parkeerplaats moest de zogeheten belending van het pand verdwijnen. UIt oordeel van de erfgoedcommissie blijkt dat door die sloop en door de bestemmingswijziging van het pand, het beeldbepalende karakter verloren is gegaan. Om deze reden is ook de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur vergaan. Ook is de historische architectuur volledig verloren gegaan.

Het pand is gescoord op verschillende criteria. Onder andere op toenmalige en hedendaagse esthetische kwaliteit, beeldbepalendheid, gaafheid, zeldzaamheid en uiting plaatselijke geschiedenis is getoetst. Op deze punten scoort het laag of matig. Het enige punt waarop het nog hoog scoort is ruimtelijke of structurele samenhang met de bebouwde omgeving..

De erfgoedcommissie concludeert dat het pand Brugstraat 3 in de loop der jaren veel in kwaliteit heeft ingeboet, waardoor overall sprake is van een beperkte monumentale waarde. Op basis hiervan komt het pand niet in aanmerking voor aanwijzing tot gemeentelijk monument. Wel kan worden gesteld dat het pand een belangrijk onderdeel vormt van de historisch ruimtelijke structuur van de oude kern van Nederweert. Monumentaal en ruimtelijk onderzoeksbureau Buro 4 laat nog weten dat handhaving van de aan de straat gelegen bouwmassa of herbouw van een dergelijke bouwmassa wenselijk is. Dat advies nemen erfgoedcommissie en burgemeester en wethouders niet over.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Miss Beauty Of Limburg wellicht uit Nederweert-Eind

Jill van der Sande uit Nederweert Eind is doorgedrongen tot de finale van de Miss beauty Of Limburg ...

Schutterijen Weerterland klaar voor het OLS

Het is een bijzondere week voor de schutterijen in Belgisch en Nederlands Limburg. Op zondag 3 juli ...

Burgemeester en wethouders Nederweert op WeertFM TV

Nadat de uitslagen van de verkiezingen op 17 maart 2022 binnen druppelden, gingen de partijen aan de...

Vraag en aanbod komt samen op de speurneuzenmarkt in Nederweert

De Nederweerter rommelmarkt trekt bezoekers van heinde en verre. Mensen kijken hun ogen uit tijdens ...

Theaterboerderij Boeket stopt per direct

Theaterboerderij Boeket, uit Nederweert, stopt per direct met al haar activiteiten. Dat laat eigenaa...

Jeugd in Ospel kan terecht op vernieuwde crossbaan

De jeugd in Ospel kan de fiets op. Tegenover de basisschool kunnen zij sinds afgelopen vrijdag terec...