window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Geen monumentale status pand Brugstraat in centrum Nederweert

Het pand is gescoord op verschillende criteria. Op praktisch alle punten scoort het matig of laag.

Brugstraat 3 Foto: Google Maps
Burgemeester en wethouders in Nederweert hebben besloten de voorlopig toegekende monumentale status van het pand aan Brugstraat 3 te verwijderen. In oktober vorig jaar kreeg het pand die status. Nu de cultuurhistorische waarde en de technische staat van het pand is onderzocht wordt geconcludeerd dat het geen monumentale waarde heeft.
Jeroen Heijdeman | 20 april 2023 08:00 | Aangepast op 20 april 2023 08:00
Toen in de vorige eeuw het pand aan de zijkant van Brugstraat 3 gesloopt werd, is de belangrijkste voorwaarde voor de monumentale status verdwenen. Door plaats te maken voor de doorgang naar de parkeerplaats moest de zogeheten belending van het pand verdwijnen. UIt oordeel van de erfgoedcommissie blijkt dat door die sloop en door de bestemmingswijziging van het pand, het beeldbepalende karakter verloren is gegaan. Om deze reden is ook de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur vergaan. Ook is de historische architectuur volledig verloren gegaan.

Het pand is gescoord op verschillende criteria. Onder andere op toenmalige en hedendaagse esthetische kwaliteit, beeldbepalendheid, gaafheid, zeldzaamheid en uiting plaatselijke geschiedenis is getoetst. Op deze punten scoort het laag of matig. Het enige punt waarop het nog hoog scoort is ruimtelijke of structurele samenhang met de bebouwde omgeving..

De erfgoedcommissie concludeert dat het pand Brugstraat 3 in de loop der jaren veel in kwaliteit heeft ingeboet, waardoor overall sprake is van een beperkte monumentale waarde. Op basis hiervan komt het pand niet in aanmerking voor aanwijzing tot gemeentelijk monument. Wel kan worden gesteld dat het pand een belangrijk onderdeel vormt van de historisch ruimtelijke structuur van de oude kern van Nederweert. Monumentaal en ruimtelijk onderzoeksbureau Buro 4 laat nog weten dat handhaving van de aan de straat gelegen bouwmassa of herbouw van een dergelijke bouwmassa wenselijk is. Dat advies nemen erfgoedcommissie en burgemeester en wethouders niet over.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Eynder Pieck Festeyn hoopt op 2000 tot 3000 bezoekers

400 vrijwilligers staan in het weekend van 16 en 17 december weer klaar om het Eynder Pieck Festeyn ...

Nederweert is klaar met tellen: PVV dubbel zo groot als VVD en NSC

De voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederweert hebben voor enkele opmerkelij...

Nederweert neemt begroting aan met afgeschafte hondenbelasting, meer sociale woningbouw en aandacht voor ommetjes

In de raadsvergadering van 7 november werd in Nederweert unaniem de begroting aangenomen voor de kom...

Week van de begrotingen, inwoners Nederweert krijgen geld terug

Deze week wordt in heel veel gemeentes de begroting behandeld en wellicht ook vastgesteld. In de beg...

Nederweert verlaagt snelheid in vier straten

Burgemeester en wethouders in Nederweert hebben besloten dat in vier straten in het dorp de snelheid...

Varkenshouderij in Ospel ontvangt boete van 15.000 euro

Een varkensbedrijf uit Ospel moet 15.000 euro betalen aan de gemeente Nederweert. Die boete hebben z...