window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Erfgoedverenigingen waarschuwen: Nederweerter erfgoed dreigt te verdwijnen

De vier gezamenlijke erfgoedverenigingen trekken aan de bel bij de gemeenteraad

De erfgoedkwestie in Nederweert houdt maar aan. Waar de wethouder hoopt dat we binnenkort weer over de mooie kanten van het erfgoed in Nederweert kunnen praten, trekken vier erfgoedverenigingen nu aan de bel bij de gemeenteraad. Zij hebben weer nieuwe voorbeelden van hoe Nederweerter erfgoed definitief verdwijnt.
Jeroen Heijdeman | 17 december 2022 18:00 | Aangepast op 17 december 2022 17:50
De vier lokale erfgoedverenigingen in Nederweert hebben zich in een open brief tot de gemeenteraad gewend. Het gaat hier om de Heemkundevereniging Nederweert, stichting de Aldenborgh, stichting geschiedschrijving Nederweert en stichting regionaal archeologisch bodemonderzoek. In de brief schrijven ze aan de gemeenteraad dat er nieuwe voorbeelden zijn van plekken waar het Nederweerter erfgoed definitief wordt aangetast. Zij schrijven over de uitgevoerde werkzaamheden in de Burgemeester Hobusstraat in Nederweert. Er zouden middeleeuwse gebouwresten en sporten van een historische dorpsgracht verwoest zijn.

De verenigingen schrijven samen dat bij de graafwerkzaamheden, onder regie van de gemeente Nederweert, deze voorgenoemde zaken verwoest zijn. Ondanks dat het gemeentebestur ingelicht was over de historische waarde van de ondergrondse resten. Voor de verenigingen worden deze zaken toegevoegd aan het rijtje met ook de vernieling van de WOII-aspergestelling in Hulsen en de sloop van het monumentaal en dorpsbeeldbepalend pand Alda in de Kerkstraat.

Een gemeente moet nadenken over hoe zij omgaat met erfgoed. Dat staat in de wet. Voor de erfgoedverenigingen is het ondenkbaar dat de huidige situatie Nederweert vooruit helpt. Zoals zij schrijven: "Van inwoners uit Zuid-Limburg kan immers geen voeling met het Nederweerter efgoed noch koppeling met de lokale verenigingen die in Nederweert met erfgoed bezig zijn verwacht worden. Op dit moment wordt het advies over erfgoed uitbesteed bij de gemeente Leudal.

De verenigingen concluderen dat het nog steeds niet goed gaat met de gemeentelijke zorg voor het Nederweerter erfgoed. "Die zorgen gaan niet over beleid maarover een niet-functionerende uitvoeringspraktijk waarbij de gemeente zich niet houdt aan de zichzelf opgelegde wettelijke procesafspraken, en waar niet gehandhaafd wordt en de rol van de erfgoedcommissie is gekortwiekt."

Komende dinsdag wordt er in de raadsvergadering over gesproken.
Bron: Weerterland Journaal

Lees meer over:

Erfgoed|Gemeente Nederweert|

Lees ook

Nederweert kan kiezen uit 7 partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is er in Nederweert de keuze uit 7 partijen. Die gaan de k...

Weert heeft weer een muziekwinkel

Weert heeft er weer een muziekwinkel bij! In De maasstraat heeft deze week MGear de deuren geopend. ...

Maar enkele huisartsen in het Weerterland beschikbaar voor nieuwe patiënten

Bij de huisartsen wordt het drukker en drukker. En dat heeft ook zo zijn effect op het aannamebeleid...

Wethouder Ten Kate wil niet concreet worden over afspraak met erfgoedverenigingen

Vlak voor de verkiezingsperiode voor een nieuwe gemeenteraad was er in Nederweert gedoe over het erf...

Gemeente Nederweert positief over eerste G-debat: "raadsleden, wethouders en burgemeester zijn erg enthousiast!

Op dinsdag 7 maart vond in Nederweert het eerste G-debat plaats. Het G-debat is een gesprek tussen r...

Dames SV Leveroy gaan voor bekerwinst op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag spelen de dames van het eerste team van SV Leveroy misschien wel de belangrijkste ...