window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Erfgoedverenigingen waarschuwen: Nederweerter erfgoed dreigt te verdwijnen

De vier gezamenlijke erfgoedverenigingen trekken aan de bel bij de gemeenteraad

De erfgoedkwestie in Nederweert houdt maar aan. Waar de wethouder hoopt dat we binnenkort weer over de mooie kanten van het erfgoed in Nederweert kunnen praten, trekken vier erfgoedverenigingen nu aan de bel bij de gemeenteraad. Zij hebben weer nieuwe voorbeelden van hoe Nederweerter erfgoed definitief verdwijnt.
Jeroen Heijdeman | 17 december 2022 18:00 | Aangepast op 17 december 2022 17:50
De vier lokale erfgoedverenigingen in Nederweert hebben zich in een open brief tot de gemeenteraad gewend. Het gaat hier om de Heemkundevereniging Nederweert, stichting de Aldenborgh, stichting geschiedschrijving Nederweert en stichting regionaal archeologisch bodemonderzoek. In de brief schrijven ze aan de gemeenteraad dat er nieuwe voorbeelden zijn van plekken waar het Nederweerter erfgoed definitief wordt aangetast. Zij schrijven over de uitgevoerde werkzaamheden in de Burgemeester Hobusstraat in Nederweert. Er zouden middeleeuwse gebouwresten en sporten van een historische dorpsgracht verwoest zijn.

De verenigingen schrijven samen dat bij de graafwerkzaamheden, onder regie van de gemeente Nederweert, deze voorgenoemde zaken verwoest zijn. Ondanks dat het gemeentebestur ingelicht was over de historische waarde van de ondergrondse resten. Voor de verenigingen worden deze zaken toegevoegd aan het rijtje met ook de vernieling van de WOII-aspergestelling in Hulsen en de sloop van het monumentaal en dorpsbeeldbepalend pand Alda in de Kerkstraat.

Een gemeente moet nadenken over hoe zij omgaat met erfgoed. Dat staat in de wet. Voor de erfgoedverenigingen is het ondenkbaar dat de huidige situatie Nederweert vooruit helpt. Zoals zij schrijven: "Van inwoners uit Zuid-Limburg kan immers geen voeling met het Nederweerter efgoed noch koppeling met de lokale verenigingen die in Nederweert met erfgoed bezig zijn verwacht worden. Op dit moment wordt het advies over erfgoed uitbesteed bij de gemeente Leudal.

De verenigingen concluderen dat het nog steeds niet goed gaat met de gemeentelijke zorg voor het Nederweerter erfgoed. "Die zorgen gaan niet over beleid maarover een niet-functionerende uitvoeringspraktijk waarbij de gemeente zich niet houdt aan de zichzelf opgelegde wettelijke procesafspraken, en waar niet gehandhaafd wordt en de rol van de erfgoedcommissie is gekortwiekt."

Komende dinsdag wordt er in de raadsvergadering over gesproken.
Bron: Weerterland Journaal

Lees meer over:

Erfgoed|Gemeente Nederweert|

Lees ook

0495KIEST - Kennismaken met: JAN Nederweert

Lijsttrekker Marcel Vossen staat bovenaan de kieslijst van JAN Nederweer. Hij vertelt over de ambiti...

Formaties gaan voorspoedig

Nadat op 16 maart de verkiezingsuitslagen bekend gemaakt werden gingen informateurs Hubert Mackus (W...

Ligt de koffiezaak van het jaar in het Weerterland?

De stembussen zijn geopend. Er kan gestemd worden op de leukste koffiezaak van het jaar. En die ligt...

Gemeente Nederweert maakt werk van de Kanalenviersprong

De kanalenviersprong in Nederweert is een plek met veel potentie. Zo concluderen burgemeester, wetho...

Geen interesse in het Kinjer OLS in Weert en Nederweert

Jaarlijks is het Kinjer OLS het evenement waar kinderen klaar worden gestoomd voor het schuttersleve...

Nederweert maakt zich op voor een nieuwe editie van Raadpop

De bands zijn geregeld en de drank staat koud. Niets kan het festival Raadpop nog in de weg staan. M...