window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

De Hollandsche Molen heeft twijfels bij meetmethoden Gemeente Weert

Stichting de Hollandsche Molen is verbaasd dat ze niet gevraagd zijn om advies, in de ontwikkelingen in de kwestie rondom de Wilhelmus Hubertusmolen in Weert, zo vertelden ze in WeertFM Take Away. Vorige week werd bekend dat het windvangonderzoek rondom de molen in Weert is afgerond. Uit dat onderzoek blijkt dat de windvang maar minimaal beperkt wordt. Daarmee zou bebouwing rondom de stadsbrug er gewoon moeten kunnen komen.
RTV Midden-Limburg | 12 juni 2023 13:55 | Aangepast op 12 juni 2023 13:55
Een molen is een beschermd bouwwerk. In de omgeving van de molen, de zogeheten molenbiotoop, moet opgepast worden met bebouwing. De wind die bij de molen terecht komt moet zodanig in stand gehouden worden dat de molen kan blijven draaien. Toen er plannen bekend werden van een iconisch stadsgebouw naast de stadsbrug en een appartementencomplex aan het kanaal, beide in de molenbiotoop, tekenden de eigenaren van de molen bezwaar aan tegen de gang van zaken. Dat bezwaar is nu afgerond. 

Voor De Hollandsche Molen is er geen touw aan vast te knopen. “Wij kennen de uitkomsten van het onderzoek al drie maanden. Als de gemeente ieder bouwproject op zich bekijkt, geloven wij best dat de wind minder dan de toegestane 5 procent wordt beperkt. Maar wij zijn meer benieuwd naar de uitkomsten van alle projecten bij elkaar”. De Hollandsche Molen stelt dat de uitkomsten dan wel eens heel anders zouden kunnen zijn: “We weten al heel lang dat het een totale ontwikkeling is, behandel het dan ook als geheel”, zo stelt De Boer. “De correcties uit het rapport komen voor ons ook uit de lucht vallen”, luidt het commentaar vanuit de belangenbehartigers van de Nederlandse molens. 

In een eerder stadium gaf De Hollandsche Molen al advies over de komst van bebouwing in het gebied Beekpoort-Noord. Die adviezen werden door de gemeente uit de wind geslagen: “Wij hebben nooit geroepen doe het niet. Wij snappen ook dat niet alles moet wijken voor het belang van een molen. Het is aan de gemeente om een afweging te maken. We hebben allerlei adviezen gegeven over andere dakvormen. Bij de keuze voor de stadsbruglocatie is gekozen voor de meest ongunstige variant. Er zijn mogelijkheden gegeven om de bouwplannen te veranderen, qua vorm, qua hoogte. Om op andere manieren nog aan compenserende maatregelen te doen. We zien daar niks van terug. Het is voor ons zelfs niet helemaal duidelijk wel plan precies door Peutz onderzocht is. Je kunt natuurlijk ook kijken welke dakvormen misschien een beter effect opleveren voor de wind. Waarbij je ook als gemeente laat zien dat je die molen belangrijk vindt. Dat betreuren we heel erg, dat daar gewoon niets mee gedaan wordt. Dat we ook niet meer aan tafel zitten. 
Bron: RTV Midden-Limburg

Lees ook

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...

67 deelnemers voor Rogstaekers Optocht 2024

Aan de Groeëte Rogstaekersoptocht in de Weerter Vastelaovendj doen dit jaar 67 deelnemers mee. Het a...

Boôrebroeleft Tungelroy vanaf dit jaar het Boôreduîpsel

Tungelroy neemt per dit jaar afscheid van een 33-jarige traditie. De jaarlijkse Boôrebroeleft op Vas...

Gemeenteraad Weert vergadert voor de eerste keer dit jaar

Voor de eerste keer in 2024 komt de gemeenteraad van Weert samen in vergadering. In de raadszaal tra...

Prins Rik I en Fleur uitgeroepen tot preensenpaar Heiknuiters. “Het moest een keer gebeuren”.

Rik Verhagen en Fleur Janssen zijn gister uitgeroepen tot prinsenpaar van de Heiknuiters in Altweert...