window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Weertenaar als eerste in Nederland behandeld tegen erfelijke oogaandoening met experimentele gentherapie

Het RadboudUMC had de primeur en Weertenaar Roel Kennis is blij

Roel Kennis, afkomstig uit Weert, heeft een primeur te pakken. Hij leidt aan de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa. Een erfelijke aandoening die uiteindelijk leidt tot blindheid. In het Radboudumc is hij nu als eerste Nederlander hiervoor behandeld, met experimentele gentherapie. Een behandeling die er mogelijk voor zorgt dat Roel weer beter kan zien.
Jeroen Heijdeman | 13 maart 2023 16:02 | Aangepast op 13 maart 2023 16:02
Het zag er aanvankelijk nog niet zo fraai uit voor Roel, vertelt hij tegen Omroep Gelderland: "Een paar jaar geleden zeiden ze: waarschijnlijk gaat het voor jouw generatie te laat komen". Maar enkele jaren later mag hij toch onder het mes. Onder narcose is een goed werkend gen onder zijn netvlies gespoten. Hierdoor kan het de functie van het slecht werkende gen vervangen. Onder narcose is het medicijn (bestaande uit een niet-ziekmakend virus met een goed RPGR-gen) onder het netvlies gespoten. Na de ingreep mocht Roel Kennis meteen naar huis en een dag later terugkomen voor controle. En het herstel gaat goed! Met deze nieuwe gentherapie hopen de artsen en onderzoekers uiteindelijk de oorzaak van deze vorm van retinitis pigmentosa te kunnen behandelen. Voor nu lijkt de vorm van therapie die Roel Kennis heeft gehad de ziekte stabiel te maken of mogelijk de situatie te kunnen verbeteren.

De aandoening die Roel Kennis heeft heet retinitis pigmentosa. Een aandoening die leidt tot blindheid. Op de website van het Radboudumc is te lezen dat de aandoening vooral optreedt bij mannen, omdat de oorzaak op het X-chromosoon ligt.  Mannen hebben maar één X-chromosoom en vrouwen twee, zodat er bij vrouwen altijd nog een goed werkend gen over blijft als het andere defect is. Aangedane personen kunnen als kind goed zien, maar worden langzaamaan slechtziend en later blind. Eén op de 3000 Nederlanders lijdt aan een vorm van retinitis pigmentosa. En in tien tot twintig procent van die gevallen is de ziekte veroorzaakt door een verandering in het gen, waarvoor de therapie die Kennis heeft gehad bedoeld is.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...