window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Weertenaar als eerste in Nederland behandeld tegen erfelijke oogaandoening met experimentele gentherapie

Het RadboudUMC had de primeur en Weertenaar Roel Kennis is blij

Roel Kennis, afkomstig uit Weert, heeft een primeur te pakken. Hij leidt aan de erfelijke oogziekte retinitis pigmentosa. Een erfelijke aandoening die uiteindelijk leidt tot blindheid. In het Radboudumc is hij nu als eerste Nederlander hiervoor behandeld, met experimentele gentherapie. Een behandeling die er mogelijk voor zorgt dat Roel weer beter kan zien.
Jeroen Heijdeman | 13 maart 2023 16:02 | Aangepast op 13 maart 2023 16:02
Het zag er aanvankelijk nog niet zo fraai uit voor Roel, vertelt hij tegen Omroep Gelderland: "Een paar jaar geleden zeiden ze: waarschijnlijk gaat het voor jouw generatie te laat komen". Maar enkele jaren later mag hij toch onder het mes. Onder narcose is een goed werkend gen onder zijn netvlies gespoten. Hierdoor kan het de functie van het slecht werkende gen vervangen. Onder narcose is het medicijn (bestaande uit een niet-ziekmakend virus met een goed RPGR-gen) onder het netvlies gespoten. Na de ingreep mocht Roel Kennis meteen naar huis en een dag later terugkomen voor controle. En het herstel gaat goed! Met deze nieuwe gentherapie hopen de artsen en onderzoekers uiteindelijk de oorzaak van deze vorm van retinitis pigmentosa te kunnen behandelen. Voor nu lijkt de vorm van therapie die Roel Kennis heeft gehad de ziekte stabiel te maken of mogelijk de situatie te kunnen verbeteren.

De aandoening die Roel Kennis heeft heet retinitis pigmentosa. Een aandoening die leidt tot blindheid. Op de website van het Radboudumc is te lezen dat de aandoening vooral optreedt bij mannen, omdat de oorzaak op het X-chromosoon ligt.  Mannen hebben maar één X-chromosoom en vrouwen twee, zodat er bij vrouwen altijd nog een goed werkend gen over blijft als het andere defect is. Aangedane personen kunnen als kind goed zien, maar worden langzaamaan slechtziend en later blind. Eén op de 3000 Nederlanders lijdt aan een vorm van retinitis pigmentosa. En in tien tot twintig procent van die gevallen is de ziekte veroorzaakt door een verandering in het gen, waarvoor de therapie die Kennis heeft gehad bedoeld is.
Bron: Weerterland Journaal

Lees ook

Jongeren beleven het Weerterland buiten

Jongeren mogen niet vergeten worden in deze tijd. Zelf zoeken ze het buitenleven op. Het Weerterland...

Stijging in nieuwe baby's in het Weerterland

In de gemeentes Nederweert en Weert zijn in 2021 meer kinderen geboren dan het jaar daarvoor. In wee...

Veldeke Wieërt probeert het Weerter dialect in stand te houden

Het Veldeke Wieërt heeft een poëziewedstrijd uitgeschreven. Een wedstrijd waarin iedereen een mooi...

Een triathlon waar niet tegen maar met elkaar wordt gestreden

Het succes van de 1/8e triathlon, genaamd In Beweging Met Jou, gaat niet het afleggen in de snelste ...

Scouting Tungelroy bestaat 60 jaar

Scouting Tungelroy bestaat 60 jaar en ze gaan voor een flinke uitdaging. Leden, leiding en andere vr...

Nog 3 dagen tot Weert Kermis!

Weert Kermis 2022 wordt er weer een als 'vanouds'. Met een officiële opening op het kermisterrein, ...