window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Privé-opvattingen zijn voor Weert Lokaal niet relevant: Zolang in het gemeentehuis maar de partijvisie wordt uitgedragen

Raadsleden mogen in het privéleven het oneens zijn met het uitgestippelde diversiteitsbeleid

De gemeente Weert doet veel voor de positie van de LHBTIQ+ community in Weert. Er is de week van Weert Respecteert en natuurlijk is Weert een regenboogstad. Weert Lokaal is op dit moment de grootste partij in Weert. Desgevraagd vertelt fractievoorzitter Jeroen Goubet dat raadsleden voor Weert Lokaal het privé oneens mogen zijn met de standpunten van de partij.
Jeroen Heijdeman | 22 maart 2023 16:10 | Aangepast op 22 maart 2023 15:59
Zo is er een raadslid van Weert Lokaal, Miel Koolen, die op zijn social media een bericht deelt van Forum voor Democratie dat kinderen geen genderles moeten krijgen. Forum voor Democratie schrijft onder andere dat les over verschillende genders indoctrinatie en manipulatie is van de jeugd waar ze onzeker van worden en psychische problemen van krijgen. Ieder mag zijn eigen politieke voorkeur hebben, maar voor Weert Lokaal zijn privé opvattingen ook niet relevant voor het werk als raadslid. Zolang in het gemeentehuis maar het partijbeleid uitgedragen wordt, zo vertelde Jeroen Goubet in WeertFM Take Away. De privé-opvatting van het betreffende raadslid staat haaks op het beleid van Weert Lokaal. De partij schrijft in eigen plannen dat het juist wil zorgen dat iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn. Daar lijkt niet iedereen binnen de partij het mee eens te zijn, al denkt Goubet dat iedereen in de partij achter het beleid staat: "Voor zover ik weet wel. Daar hebben we het ook regelmatig over. Weert Lokaal is ook een diverse partij uit zichzelf. Weert Lokaal is er voor alle Weertenaren. Of je nou hier geboren bent of niet, van welk ras je vent, wat je geloofsovertuiging is of wat je seksuele voorkeur is. Daar staat iedereen achter. Dat is een voorwaarde om bij ons op de lijst te komen."

Opmerkelijk is dat vrij recent de Facebookpost verwijderd is. Fractievoorzitter Jeroen Goubet laat desgevraagd weten dat het klopt dat het bericht niet meer online staat: "De Forum voor Democratie-post die hij deelde op zijn Facebookpagina ging over de vraag of onderwijs over zaken als diversiteit, inclusiviteit, gender, enzovoorts al vanaf hele jonge leeftijd gegeven moet worden. Volwassenen kunnen zelfstandig een mening vormen. Voor jongeren is dat en het ontdekken wie je zelf bent een leerproces. Naar zijn mening kun je ook te vroeg beginnen met onderwijs hierover, als jonge kinderen daar zelf nog niet mee bezig zijn. Er ontstond onder dat bericht een discussie. Volgens hem ging die niet meer over argumenten over en weer. De discussie werd door een bepaald persoon gekaapt om hem te beledigen en dingen in de schoenen te schuiven. Op een gegeven moment was hij daar klaar mee. Ik denk dat we dat allemaal wel eens hebben gezien of meegemaakt op sociale media. Hij verwijderd dan wel vaker een bericht. Dat heeft hij hier ook gedaan."

Het verwijderen van het bericht kwam niet op partijverzoek, zegt Goubet: "Het bericht is niet op partijverzoek verwijderd, dat zou wat zijn zeg! Zo gaat dat gelukkig niet binnen Weert Lokaal. Zijn uitleg is volkomen helder en ik ben blij dat hij de vrijheid voelt om zowel als raadslid en privé een eigen mening te hebben. Trots zelfs. Ook al delen we elkaars meningen binnen de partij niet altijd, wij zijn een club waar iedereen elkaar vertrouwd en we er dus volgens mij ook niet op te letten wat iedereen privé post op sociale media."

Voor Weert Lokaal hoeft dus niet iedereen het altijd met elkaar eens te zijn. Specifieke thema's daarop noemen is lastig: "Dat klopt. Weert Lokaal is een kleurrijke verzameling van mensen die gemeen hebben dat ze het beste voor Weert willen. Uiteraard heb je als partij uitgangspunten en een verkiezingsprogramma. Over thema’s zijn we het dus wel eens, maar wat er zo -dag in dag uit- in vier jaar tijd op je afkomt is niet te voorspellen. We gaan over ontwikkelingen in Weert of voorstellen vanuit het college met elkaar in gesprek. Daarin hebben we niet altijd één mening en als we er soms niet uit komen dan stemmen we verdeeld. Een voorbeeld is een motie die tijdens de raadsvergadering van 22 maart op tafel ligt over wel of niet contant kunnen betalen bij het zwembad. Voor een deel van onze raadsleden is het heel belangrijk dat dit mogelijk blijft. Een ander deel wijst op de hoge kosten die dat met zich meebrengt die alle Weertenaren toch op de een of andere manier moeten betalen. Dat beloofd een interessante discussie te worden!"
Bron: WeertFM Take Away

Lees meer over:

Weert Lokaal|Gemeente Weert|

Lees ook

0495KIEST - Kennismaken met: D66 Weert

Lizbeth Steinbach is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 de lijsttrekker voor D66 Weert.

Vluchtellingenopvang oorlog Oekraïne maakt de tongen los

In het najaar van 2021 kwam het onderwerp vluchtelingen weer op tafel. Toen voor Afghaanse vluchteli...

Restaurant Marrees behoudt Michelinster

90 restaurants ontvingen dit jaar een Michelin-ster. De erkenning voor restaurants voor een goede ke...

Schutterijen Weerterland klaar voor het OLS

Het is een bijzondere week voor de schutterijen in Belgisch en Nederlands Limburg. Op zondag 3 juli ...

Weert en Nederweert terughoudend in opvang meer asielzoekers

Op zaterdag 27 augustus sprak de voorzitter van de Veiligheidsregio's, Hubert Bruls, in Buitenhof. H...

Met het Munttheater bovenaan zijn verlanglijstje verovert Rida Abouhayan steeds meer podia met zijn grappen

In februari begon hij met stand-up comedy in Amsterdam. Op een open podium nam Rida Abouhayan de mic...