window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Kansen voor grote lokale vertegenwoordiging Weert en Nederweert in Provinciale Staten

Naar het lijkt zeker 3, misschien wel 6 inwoners gekozen voor de provinciale staten

Nu het stof is gaan liggen en de stemmen zijn geteld worden de eerste contouren zichtbaar van de nieuwe provinciale staten van Limburg. En de kans is groot dat er een groot aantal inwoners van gemeentes Weert en Nederweert terecht gaan komen in die provinciale staten.
Jeroen Heijdeman | 16 maart 2023 15:00 | Aangepast op 16 maart 2023 13:49
Grote winnaar van de verkiezingen is de BBB, zij veroveren 10 zetels in het gouvernement. Met Heidi van der Pol op nummer 2 en John Huizing op nummer 8 lijken dat twee zekerheidjes. De PVV wordt de tweede partij van Limburg, maar heeft geen inwoners uit onze regio op de lijst staan. Het CDA is de op twee na grootste partij. Zij komen uit op 5 zetels. Voor het CDA staat Tessa Geelen op nummer zes. Wellicht wordt zij met het behalen van de voorkeursdrempel de Provinciale Staten in gestemd. De VVD behaalt net als het CDA 5 zetels. Wethouder in Weert, Wendy van Eijk, stond bij de VVD ook op nummer 6. Voor haar geldt hetzelfde als Tessa Geelen bij het CDA.

Zoals het er nu uit ziet houdt GroenLinks vier zetels over aan de verkiezingen. Met Weertenaar Geert Gabriëls op nummer 2 lijkt er voor hem een plekje te zijn gereserveerd in Maastricht. Of hij ook wederom gedeputeerde kan worden ligt aan de vorming van de coalitie. SP, D66 en PvdA behalen 3 zetels. De hoogst geplaatste bij deze partijen is Malika Zaâboul, zij staat bij de PvdA op nummer 8. Zonder het behalen van de voorkeursdrempel is het onwaarschijnlijk dat zij in het gouvernement terecht komt. Lokaal Limburg lijkt twee zetels te gaan halen. De kans bestaat dat Marienel Engelen net naast haar plekje grijpt, omdat ze op nummer 3 voor die lijst verkiesbaar was.

Alles is nog afhankelijk van het behalen van de voorkeursdrempel, dat kan betekenen dat mensen wel of niet nog in de provinciale staten terecht komen. Ook heeft het vormen van de coalitie nog effect op de daadwerkelijke poppetjes die terecht komen in het gouvernement. Wanneer een van de partijleden gekozen wordt als gedeputeerde komt er weer een volgende plek vrij voor de volgende op de lijst.

Lees ook

Weertse Cis (22) leeft haar droom met eigen werken op de Tefaf

Ze is nog niet eens afgestudeerd van de kunstacademie in Maastricht, maar de Weertse Cis Sluijter vi...

Stille Strijd hoeft niet stil te zijn. Impact standbeeld is groot.

Op 26 februari is er op de markt in Weert het beeld ‘’stille strijd’’ onthult. Dit beeld, een in elk...

Ouders Zeb heel dankbaar voor iedere donatie, klein en groot

De actie Red Topper Zeb is in een heel korte periode een gigantisch succes geworden. Voor de 4-jarig...

Volksdansgroep Wertha gaat voor Internationaal volksdansfestival

In september bestaat Volksdansgroep Wertha 50 jaar. Om dat te vieren zijn er plannen om in oktober e...

Actie voor Zeb bereikt einddoel van 4 ton! Inzameling gaat door voor verder onderzoek

Het is gelukt! Binnen 14 dagen is er 400.000 euro opgehaald voor de behandeling van de 4-jarige Zeb....

Inzamelingsactie voor zieke Zeb bereikt 100.000 euro. Kwart van het doel is behaald.

De inzamelingsactie voor de nog jonge Zeb heeft binnen een week al de eerste mijlpaal van 100.000 eu...