window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-PJSB0TM77P');

Gemeente Weert aan de slag met overlast roeken en kauwen in omgeving Limburglaan

Verplaatsen of bestrijden mag niet, daarom wordt in Weert gestart met een pilot

Sinds 2021 melden bewoners van de Limburglaan en de straten er omheen overlast van roeken en kauwen. Een ecoloog heeft de situatie inmiddels in kaart gebracht. Een oplossing is er nog niet, wel wordt er binnenkort gestart met een pilot.
Jeroen Heijdeman | 23 maart 2023 10:40 | Aangepast op 23 maart 2023 10:40
Provincie Limburg is in Heerlen nog bezig met een eigen pilot, waar roeken verplaatst worden zonder de soort negatief te beinvloeden. Tot die pilot afgerond is verleent de provincie geen toestemming voor nieuwe iniatieven die de overlast van de roeken en kauwen tegen gaan. Vanwege de wet Natuurbescherming mogen de vogels niet verjaagd worden. De gemeente Weert wil toch iets doen voor de bewoners in de straten die overlast hebben. Met de pilot die gaat starten worden nestelgelegenheden voor kauwen in de omgeving verhinderd, wordt vogelpoep en nestmateriaal verwijderd van trottoirs en worden buurtbewoners attent gemaakt op het gedrag van de dieren en de invloed van de mens hierop.

Buurtbewoners gaan zoveel mogelijk gestimuleerd worden om schoorstenen te gaan dichten. Hiervoor kunnen buurtbewoners korting krijgen. Echter, dit plan werkt pas wanneer 75% van de schoorstenen gedicht wordt. Kauwen nestelen zich vaak in schoorstenen en holtes van daken. Daar wordt dan ook vaak overnacht. Wanneer de dieren wakker worden maken ze veel geluid als ze op zoek gaan naar voedsel.

De gemeente Weert gaat in de periode van maart tot juni, in het broedseizoen, elke twee weken straatreiniging inzetten om vogelpoep, nestmateriaal en zwerfvuil te verwijderen. Hierdoor oogt het geheel netter en is de openbare ruimte beter begaanbaar.

Ook wordt er gestart met een bewustwordingscampagne. Door bewoners bewust te maken van het feit dat overtollig eten, in de vorm van zwervuil, een voedselbron van de dieren is wordt geprobeerd om te zorgen dat inwoners bewuster worden van vuil op straat achterlaten. Leerlingen van het College in Weert gaan aan de slag met het bedenken van een diervriendelijke oplossing voor het tegengaan van zwerfafval en de verspreiding van dat afval door de vogels.

De bewoners van de straten die overlast hebben zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 2 april bij het Kwadrant in Weert.
Bron: Weerterland Journaal

Lees meer over:

Gemeente Weert|Limburglaan|

Lees ook

Conny Beenders lijsttrekker DUS Weert

Op 6 januari is Conny Beenders unaniem gekozen als lijsttrekker voor DUS Weert.

Geen interesse in het Kinjer OLS in Weert en Nederweert

Jaarlijks is het Kinjer OLS het evenement waar kinderen klaar worden gestoomd voor het schuttersleve...

Formaties gaan voorspoedig

Nadat op 16 maart de verkiezingsuitslagen bekend gemaakt werden gingen informateurs Hubert Mackus (W...

Brevendia gaat de nacompetitie in!

Brevendia bestaat dit jaar 100 jaar. En hoe mooi is het om in jubileumjaar uit te komen in de 2e kla...

BAL legt eigen talentvolle spelers voor langere tijd vast

Basketbal Academie Limburg (BAL) zal komend seizoen uitkomen in de Women Basketball League (WBL) en ...

Burgemeester en wethouders Weert op WeertFM TV

Nadat de uitslagen van de verkiezingen op 17 maart 2022 binnen druppelden, gingen de partijen aan de...